Glas Javnosti
Posta

HAZARDERSKI POTEZ? Crnogorska vlast diže MINIMALAC na 450 EVRA

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Poslanici vladajuće većine u crnogorskom parlamentu najavili su danas da će glasati za program "Evropa sad" koji podrazumeva povećanje minimalne zarade sa 250 na 450 evra.

Uz povećanje minimalne zarade od 1. januara 2022. godine, program „Evropa sad“ predviđa i ukidanje doprinosa za zdravstveno osiguranje, uvođenje neoporezivog dela bruto zarade od 700 evra i progresivno oporezivanje zarada iznad 1.000 evra.

Šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović rekao je da će taj savez podržati povećanje minimalne zarade jer su to tražili birači, ali je dodao da je program „Evropa sad“ kockarski, hazarderski potez koji državu može da dovede u katastrofalno stanje.

Naveo je da je budžet koncipiran tako da novac predviđen programom „Evropa sad“ može da bude isplaćivan svega nekoliko meseci.

„Ovo možete da vidite samo u cirkusima. Mnogo smo diskutovali u klubu šta da radimo, svesni svih negativnih posledica. Građani su nas zamolili da glasamo za ovo. Glasaćemo, ali znajte da ne prihvatimo odgovornost za posledice“, kazao je Radunović.

Predstavnici DF mesecima su javno govorili da neće podržati program „Evropa sad“, dok su ostale partije parlamentarne većine ranije saopštile da će glasati za taj projekat i za budžet.

Poslanik opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković rekao je da je premijer Zdravko Krivokapić „politički velemajstor“ jer je ubedio veći deo vladajuće većine koja ga ne podržava da glasa za plan „Evropa sad“ i da time omogući nastavak funkcionisanja njegove vlade.

„Zaista se nekad pitam da li se vredi baviti ovim poslom. Ovo govorim pre svega kao čovek, pa kao političar. Postavljam sebi pitanje nekad, jer ne znam da li sam ovo danas dobro čuo. Da parlamentarna većina kaže da ovo ništa ne valja, da nije dobro, da su to hazarderski potezi, ali da moraju da glasaju. Ovo građani moraju da vide“, kazao je Živković.

Naveo je da su građanima nametnuta očekivanja neodgovorne politike.

„Ljudi moji, shvatate li vi sa čime se mi ovde igramo? Ovde nije više reč o politici. Zanemarite je. Shvatate li da vezujete kamen plivaču u dubokoj vodi? Ako je vama cilj da se sa time igrate, srećno vam bilo“, poručio je Živković poslanicima koji su odlučili da podrže vladin program.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović rekao je da „Evropa sad“ nije populistički program, već da je realan i fiskalno održiv.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP