Glas Javnosti

IMA PERSPEKTIVE U OVOJ GRANI POLJOPRIVREDE: Gde je prilika za zaradu u ovčarstvu?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Milorad Čuletić iz Hrtkovaca ovčarstvom se bavi već 23 godine i kaže da za ovčarstvo ima perpektive pošto su godine pandemije i skupih žitatrica iza nas. Ima stado od 500 grla "il de frans", koje drži u zatvorenom prostoru, a hranu delom obezbeđuje sa svojih njiva i od zakupa državnog zemljišta. Izlaz u ovčarstvu Čuletić posle godina krize vidi u izvozu u arapske zemlje gde su domaće ovce tražene

- U inostranstvu po kilogramu se plaća i do četiri evra žive vage, s tim što ta grla mogu da budu i do 50-60 kilograma, što je dobra prilika za većom zaradom, jer kod nas se otkupljuju ovce uglavnom od 30 do 40 kilograma po cena od 360 dinara do 380 dinara žive vage. Zato smo tražili sastanke u Ministarstvu poljoprivrede i u Upravi za veterinu da nam pomognu u dobijanju izvoznih licenci za izvoz u Tursku, Libiju, Katar… gde vlada interesovanje za naše ovce i dobili odgovor da će videti šta se može učiniti da krene izvoz. Ali već tri-četri meseca čekamo da nam iz Uprava veterine i ministarstva jave koje uslove treba da ispunjavamo da bi dobili izvozne sertifikate.
Bilo bi šteta, kaže sagovrnik Dnevnika, da broj grla i nadalje nastavi da opada, jer se procenjuje da je u protekle dve godine stado umanjeno za pola miliona i da danas imamo oko 1,2 miliona ovaca.

- Ne bi trebalo da država propustu priliku posle tolikih godina ulaganja i davanja novčanih podsticaja za kupovinu priplodnih grla i subvencija po grlu od 7.000 dinara grlu da se broj stada smanjuje.
Čuletić kaže da su ovčari u fazi zvaničnog osnivanja jednog udruženje koje bi obuhvatilo sva udruženja i asocijacije odgajivača u Srbiji i da su već imali sastanke sa odgajivačima na tu temu.
- Hoćemo da ovčarstvo postane značajna grana u stočarstvu, jer se i kod mladih vraća interesovanje za ovčarstvo, postoje i krediti i na pokrajinskom novu i konkursi za mlade, gde sve više mladih želi da živi na selu i bavi poljoprivredom. Imamo dobru klimu i prirodu i država nam sada daje mogućnosti da budemo gazde na selu i to treba da iskoristimo, prenosi B06S.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR