Glas Javnosti

IMA LI KRAJA NEVEROVATNIM CENAMA U SRPSKIM PRODAVNICAMA: Evo šta potrošači mogu da urade

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Sa prvim danima proleća na pijace stiže sveže voće i povrće. Ipak, mnogi su pre desetak dana ostali zatečeni cenama pojedinih proizvoda, a samo je kilogram crnog luka koštao 150 dinara pa čak i više u pojedninim radnjama.

Možda zvuči banalno, ali svakodnevno na društvenim mrežama vidimo nove, uglavnom više cene proizvoda, pa nije ni čudo kada pakovanje toalet papira košta i preko 1.500 dinara.

Ipak da nije sve tako crno govori i podatak da je euribor, koji mnogima određuje visinu kredita, poslednjih dana posle duže vremena beležio blagi pad.


O ovom temama, ali i njihovom eventualnom epilogu govorio je Dejan Gavrilović iz udruženja Efektiva.

Gavrilović je potvrdio da će veće rate kredita u narednom periodu biti izvesne:

- Prateći logiku dosadašnjeg kretanja vrednosti euribora, zaključujemo da on poraste kada Centralna evropska banka poveća referentnu kamatnu stopu. To se desilo prošle nedelje, pa se očekuje da euribor ode bar preko 3.5, trenutno je negde oko tri, pre par dana je bio na 3.4, pa je potom pao na nešto ispod tri - započeo je Gavrilović


Potom se osvrno na to da pri kupovini moramo obazrivo da kalkulišemo i jurimo akcije, kada kupujemo na pijaci, samoposluzi...

- Svuda moramo da gledamo na akcije, to je poslednjih dve godine postala filozofija potrošača u Srbiji. Očigledno je da ne postoji nikakvo pravilo, a sve nas može iznenaditi. Možda je logika prodavca na pijaci da će podizati cene sve dok narod kupuje. Ako proda sve povrće po određenoj ceni, nekako je prva logika da će cene da rastu sve dok se kupuje.


Glas javnosti/Kurir

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR