Glas Javnosti

DO SADA SU JAJA POSKUPELA 30 %: Da li će biti novih poskupljenja pre Uskrsa?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Jaja su u odnosu na prošlu godinu poskupela 30%, ali novog poskupljenja pred Uskrs neće biti, rekao je za RTS Rade Škorić, direktor Zajednice živinara Beograd.

Kako je istakao Škorić, do velikog povećanja došlo je zbog drastičnog pada cena uslovljenih pojavom koronavirusa.
- Jaje je bilo u depresiji cena. Imali smo veliki problem zbog pojave virusa korone, zaustavljeno tržište kada su proizvođači molili vladu da skine sa tržišta zaostalu količinu jaja i tada počinje problem jer je cena u maloprodaji bila 12 do 13 dinara dok je kod farmera bila šest - istakao je Škorić, piše portal Ekapija.

Dodaje da su jaja u Srbiji najjeftinija ne samo u regionu već možda i u čitavoj Evropi.
- Jaje je najjeftiniji artikal kad treba da se sa proteinima snabdete za doručak ili večeru i za te pare ništa drugo ne možete uraditi da kvalitetno doručkujete ili večerate. Jaje u Srbiji je najjeftinije možda ne u regionu već i u Evropi - smatra gost RTS-a.
Kako kaže, mi imamo višak jaja, kvalitetnu proizvodnju, dobru genetiku, dobre proizvođače i velike farme, pa na sreću ne uvozimo jaja jer su najjeftinija u regionu i dodaje da će jaja za Uskrs biti dovoljno i da neće biti većeg poskupljenja.
- Uskrs za proizvođače nije više što je nekada bio, danas niko više ne farba 100 jaja, to je simbolično obeležavnje pa se svede na 10 do 20 jaja. Prodaju jaja diktira trgovina svojim akcijama gde ćete moći da kupite jaje za dinar ako nešto drugo kupite. Pred praznik će cene biti veće možda za dinar ili dva, ali više od toga neće rasti - zaključio je Rade Škorić.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR