Glas Javnosti

I ŠTA ĆEMO SAD? Prosečna godišnja potrošnja za grejanje u Srbiji veća nego u EU

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Prosečna godišnja potrošnja za grejanje u Srbiji je blizu 150 kWh po metru kvadratnom, što je 30 kWh više od Evropske unije, objavila je danas Agencija za energetiku Srbije.

Prema podacima Agencije, oko dve trećine energije potrošene u domaćinstvima i u Srbiji i u EU, koristi se za grejanje stambenog prostora, odnosno oko 0,9 tona ekvivalentne nafte (ten) ili 10.500 kWh godišnje.
Međutim, kako je ukazano, na energetsku efikasnost dodatno utiče i struktura energenata koje koriste domaćinstva, piše portal Ekapija.

Domaćinstva u Srbiji oko 40% energije za grejanje obezbeđuju iz biomase i uglja, a u EU oko 15%, jer u Uniji najveći udeo ima gas, koristeći pri tome po pravilu, peći sa niskim stepenom korisnosti.
Potrošnja primarne energije po društvenom proizvodu, merenom kupovnom moći, veća je za blizu 90% u Srbiji nego u EU, dok je prosečna ukupna potrošnja energije po domaćinstvu približno jednaka u Srbiji i u EU, oko 1,3 ten godišnje, navela je Agencija za energetiku Srbije.
Kako je istaknuto, u Srbiji je u 2011. godini potrošeno 9,25 miliona ten finalne energije, odnosno energije koju potroše svi krajnji kupci, a od toga, domaćinstva su potrošila 3,25 miliona ten ili 35%.
Agencija za energetiku predstavila je i prednosti i mere za povećanje energetske efikasnosti.

Naglašeno je da dobro izolovana kuća, sa kvalitetnim prozorima, troši i do šest puta manje energije.
- U neizolovanim ili loše izolovanim kućama i stanovima troši se za grejanje i preko 200 kWh po metru kvadratnom godišnje, a u dobro izolovanim i 50 kWh po metru kvadratnom - objavila je Agencija za energetiku.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR