Glas Javnosti

MOLJCI KAO ZVUČNA IZOLACIJA? Tapete inspirisane moljcima

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Naučnici sa Univerziteta u Bristolu pre dve godine su otkrili da određene vrste moljaca izbegavaju slepe miševe zahvaljujući ljuskama na njihovom telu koje apsorbuju zvuk. Novo istraživanje sada sugeriše da bi se tapete inspirisane tim ljuskama mogle koristiti za zvučnu izolaciju.

Slepi miševi lociraju moljce u mraku emitujući ultrazvučne talase koji se odbijaju o tela insekata. Neki moljci su u stanju da čuju te signale i shodno tome preduzmu mere izbegavanja. Studija iz 2020. fokusirala se na vrste moljaca koji su gluvi i stoga ne mogu da čuju signale slepih miševa.
Utvrđeno je da su ti noćni leptiri umesto toga razvili posebne ljuske na svojim krilima i grudnom košu, koje apsorbuju do 85% dolazeće zvučne energije. Kao rezultat toga, pozivi eholokacije se slabo reflektuju, što otežava slepim miševima da pronađu moljce, piše Ekapija.

Naučnici su se tada zapitali koliko efikasne ove ljuske mogu biti u blokiranju drugih zvukova. Nova studija Univerziteta u Bristolu dodatno je istražila to pitanje.
Tim istraživača je isekao diskove od 8 mm iz krila eutanaziranih gluvih svilenih moljaca kineskog hrasta (Antheraea pernii), a zatim je te delove postavio na aluminijumske diskove iste veličine. Kada je zvučnik uperen u diskove emitovao ultrazvučne signale, otkriveno je da tkivo krila apsorbuje čak 87% zvučne energije - i to u širokom opsegu frekvencija i uglova.
Zanimljivo je i to da je materijal postigao ovaj podvig iako je bio veoma tanak.

Treba napomenuti da su ultrazvučni signali korišćeni u studiji bili iznad opsega koji ljudi mogu čuti. Naučnici su uvereni da bi veštačka verzija ljuske krila mogla biti prilagođena da radi i protiv buke koju možemo čuti i nadaju se da će razviti takav materijal.
- Moljci će inspirisati sledeću generaciju materijala koji apsorbuju zvuk. Jednog dana biće moguće ukrasiti zidove vaše kuće ultra tankim tapetama koje apsorbuju zvuk, koristeći dizajn koji kopira mehanizme koji moljcima daju prikrivenu akustičnu kamuflažu - rekao je vodeći naučnik, prof. Marc Holeried.
Istraživanje je opisano u radu koji je nedavno objavljen u časopisu Proceedings of the Royal Society A.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP