Glas Javnosti

I MI KRASTAVCE ZA IZVOZ IMAMO: Kornišoni iz Gospođinaca idu u nemačke teglice

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Dok potrošači uživaju u slasti svežeg paradajza, paprike i krastavaca povrtari u ataru sela Gospođinci u opštini Žabalj pre desetak dana započeli su branja krastavaca - kornišona koje će prerađivači u Nemačkoj konzervirati u tegle kao kiselu salatu namenjenu za konzumiranje tokom zime.

U Gospođincima ali i drugim okolnim selima posejano je početkom aprila oko 200 ha kornišonom, koliko je bilo i prošle godine.
Za razliku od lanjske godine kada je na njivama bilo strane radne snage pristigle čak iz Nepala ove sezone kornišone beru isključivo domaći sezonski radnici.

- Za sada se snalazimo oko radne snage premda nam i dalje trebaju - izjavio je za Dnevnik direktor Agroprodukta Dejan Rončević, jer posredstvom Agroprodukta krastavci odlaze do nemačkog prerađivača.
Rončević napominje da bi pod kornišonima mogle da budu i znatno veće površine, ali se povrtari ne usuđuju da uvećavaju obim setve, jer strepe da neće naći dovoljno berača.
Sagovornik Dnevnika ovogodišnju sezonu ocenjuje kao osrednju, krastavaca će po hektaru biti kao i lane oko 100 tona po hektaru, ali je moglo biti i više da nije bilo previše kiše. Trenutna klima, kaže, godi krastavcima, jer dok je sunca ima i kornišona.
- Sezona branja je trebalo da krene sa prvim danima juna, ali je berba počela tek posle 15 juna, pa su povrtari u gubitku, jer je kišno vreme doprinelo da krastavci istrule - naveo je Rončević.
- U pogledu cene koštanja nije se mnogo promenilo u odnosu na prošle godinu. Krastavci se na kalibratoru svrstavaju u sedam klasa a oni najkraći ili najmanji su i najskuplji. Kilogram tih krastavčića košta naveliko nekoliko dinara iznad evra a sedma klasa je najftinija i za kilogram povrtari dobijaju iznad 20 dinara.

Zato je, naglašava Rončević, najveća zarada u prvoj klasi a najmanje u sedmoj klasi, to jest velikim krastavcima.
- Koliko će proizvođači zaraditi ne zavisi samo od primene agrotehnikne već i od dobrog oka berača, koji među zelenim listovima treba da uoče male zelene plodove. Ukoliko ih sezonski radnik odmah ne primeti krastavčić već sutradan preraste i odlazi u niže, jeftinije klase i tako povrtarima zarada biva niža - objašnjava Dejan Rončević.
Sigurna zarada i garantovan otkup
Nema podataka o tome koliko se kornišona seje na vojođanskim poljima i uopšte u Srbiji, jer zvanična statistika ne vodi tu evidenciju.
U svakom slučaju saradnja Agroprodukta i nemačkog prerađivača podstiče povrtare iz opštine Žabalj i bliže okoline da se bave krastavcima, jer im ovi partneri obezbeđuju siguran otkup i zagarantovanu cenu.
Osim toga Agroprodukt obezbeđuje povrtarima i stručnu pomoć i repromaterijal, pa ima razloga zašto su poljoprivredna gazdinstva iz godine u godinu zainteresovana za setvu krastavaca, mada se na istoj njivi ne mogu sejati svake godine, već svake četvrte, prenosi D05S.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR