Glas Javnosti

HAOS NA ENERGETSKOM TRŽIŠTU: Gas nikad skuplji, barel jutros 116 dolara, pogođene i kriptovalute

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Cena američke nafte WTI skočila je na najviši nivo od 2013. tokom noćašnjeg trgovanja. Jutros je njena cena veća za 4 odsto i iznosi 114 dolara.

Istovremeno je evropska nafta Brent, premašila cenu od 116 dolara po barelu, što je nivo koji nije viđen još od jula 2014. Juče je podsetimo barel brenta skočio za 12 dolara, a danas za dodatna četiri.

Rusija je, inače, jedan od najvećih dobavljača energije na svetu. Drugi je najveći izvoznik sirove nafte na planeti, posle Saudijske Arabije i najveći izvoznik prirodnog gasa, daleko ispred drugoplasiranog Katara. Iz Rusije u Evropu stiže 40 odsto ukupnih isporuka gasa i 30 odsto isporuka nafte.


Što se tiče gasa direktor Javnog preduzeća "Srbijagas" Dušan Bajatoviić sinoć je rekao da će Srbija do 1. juna dobijati gas iz Rusije po ceni od 270 dolara za 1.000 metara kubnih, kao što je i dogovoreno.

- Odo 1. juna verovatno ćemo sa tom zemljom potpisati novi desetogodišnji ugovor o dostavljanju gasa, izjavio je Bajatović.


Bajatović je za Tanjug rekao da cena gasa nikada nije bila visoka kolika je danas i iznosi oko 2.200 dolara za 1.000 metara kubnih i dodao da će Srbija u narednom periodu imati dovoljno gasa.

Posle jučerašnjeg blagog plus, tržište kriptovaluta je u poslednja 24 sata u minusu.


Vrednost bitkoina u poslednja 24 časa u minusu je za 0,5 i sada iznosi 43.574 dolara. Eterijum takođe beleži pad od skoro 2 odsto, a vrednost ove kriptovalute sada iznosi 2.903 dolara.

Ostale kriptovalute danas beleže takkođe pad, osim XRP koja je u plusu 0,13 odsto.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR