Glas Javnosti

BAJATOVIĆ PROGNOZIRA: Do 1.juna stara cena gasa, a onda...

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Srbija će do 1. juna dobijati gas iz Rusije po ceni od 270 dolara za 1.000 metara kubnih, kao što je i dogovoreno, a do 1. juna verovatno ćemo sa tom zemljom potpisati novi desetogodišnji ugovor o dostavljanju gasa - izjavio je direktor Javnog preduzeća "Srbijagas", Dušan Bajatović.

On je rekao da cena gasa nikada nije bila visoka koliko je danas i iznosi oko 2.200 dolara za 1.000 metara kubnih i dodao da će "Srbija u narednom periodu imati dovoljno gasa".

Bajatović je istakao da je država na vreme krenula da obezbeđuje rezerve gasa i drugih energenata, i naveo da ukoliko bi sada neko "zavrnuo slavinu", Srbija bi imala rezerve za narednih 60 dana.


Istakao je i da nijedna ekonomija neće moći na duži rok da izdrži cenu gasa od 2.200 dolara.

Kaže i da gas u Srbiji do kraja grejne sezone neće poskupeti i objašnjava da nam ruski gas pokriva određeni deo potreba, a da ostatak kupujemo na tržištu. Dodaje da nas tako niska cena gasa, ne samo za domaćinstva, već i za privredu - čini konkurentnijim i da je ta politika niže cene gasa sačuvala privredu, proizvodnju i radna mesta.


- Ako imate proizvodnju, onda trgujete, kupujete, ponovo punite budžet. Da to nismo uradili, šta bi bilo? Ne mogu da zamislim da Srbija može da ostane bez brašna, ulja, kukuruza, mesa, ali jako je važno da sačuvamo industrijsku proizvodnju i da pomognemo poljoprivredu - rekao je Bajatović.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP