Glas Javnosti

Francuska šalje teško naoružanje na Balkan

Vesti
Autor: Glas javnosti

Francuska pojačava istočno krilo NATO upućivanjem teške ratne tehnike na Balkan, a nakon pešadije i najsavremenijih sistema za protivvazduhoplovnu odbranu (PVO) Mamba, zvanični Pariz je u Rumuniju uputio i tenkove Lekler za kojima će da usledi slanje eskadrile borbenih aviona Rafal.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, na nedavnoj vežbi NATO borbene grupe u Rumuniji premijerno su se pojavili francuski tenkovi Lekler, koji se smatraju ponosom francuske vojne industrije i jednim od najskupljih tenkova zapadne proizvodnje.

Oni su zajedno sa drugim vozilima, artiljerijom i pešadijom SAD, Rumunije, Poljske, Portugalije i Francuske kao vodeće nacije u grupi uvežbavali zajedničko delovanje, uz upotrebu bojeve municije.


Samo par sedmica pre toga ministri odbrane Rumunije i Francuske najavili su da će u okviru NATO er polisinga Pariz uputiti u tu zemlju eskadrilu borbenih aviona Rafal.

„Dopremanje Leklera i budući angažman Rafala deo je napora za jačanje istočnog krila Alijanse koji je Francuska preuzela nakon ruske invazije na Ukrajinu. Angažman Pariza u Rumuniji nosi naziv misija ‘Orao’ i pokrenut je 28. februara. Misiju u Rumuniji čini oko 750 vojnika, odnosno taktički francusko-holandski sastav koji predvodi NATO borbenu grupu, odred PVO sa sistemom Mamba, inžinjerija i nacionalni element podrške“, navodi se.

Sistem PVO koji se u Francuskoj naziva Mamba ima za zadatak da štiti kritičnu infrastrukturu i snage na kopnu, moru i u vazduhu, a u Rumuniju je upućen sa raznovrsnim senzorima, uključujući i osmatrački radar GM-200.

Proizvođač tvrdi da je Mamba efikasna protiv protiv svih pretnji iz vazdušnog prostora uključujući dronove, krstareće i balističke rakete.


„Sistem opslužuje osoblje koje broji oko 100 ljudi i uvezan je u nacionalni PVO sistem Rumunije. Sastavni je deo integrisanog sistema vazdušne i raketne odbrane NATO. Rumunsko nebo pored Mambe čuvaju i sistemi Patriot koje je ta zemlja nabavila od SAD pre dve godine i američki protivraketni sistem Aegis Ashore sa raketama SM-3 u bazi Deveselu“, navodi se u tekstu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR