Glas Javnosti

FRANCUSKA BEZ RUSKOG GASA U SVE DUBLJEM PROBLEMU: Nestašice, porast cena, štednja...

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Šefovi tri velike energetske kompanije u Francuskoj pozvali su građane da momentalno smanje potrošnju energije zbog nestašice i porasta cena nakon što su prekinute ruske isporuke energenata.

Rusija je prekinula snabdevanje energentima nakon sankcija koje su zapadne zemlje uvele zbog agresije na Ukrajinu.

- Potreban je neposredan, kolektivan i masivan napor. Svaki gest se računa - poručili su Patrick Poujane iz firme Total enerdžis (TotalEnergies), Žan-Bernard Levi iz EDF i Ketrin Mekgregor iz kompanije ENGIE, u članku za francuski nedeljnik JDD objavljen danas.
Evropski energetski sistem je mesecima pod velikim opterećenjem, pa ni francuski energetski sistem nije poštedjen.

Širom kontinenta uvode se mere za racionalizaciju. Francuska, kao i druge evropske zemlje, pokušava da poveća svoje rezerve gasa za zimu, sa ciljem da popuni svoje skladište do rane jeseni kako bi sprečila ekonomsku i političku krizu.

- Preduzimanje akcija tokom leta će nas pripremiti za zimu - rekli su čelnici energetskih kompanija.Pored nestašice zbog uskraćivanja ruskih energenata, javljaju se drugi pritisci na proizvodnju električne energije u Evropi i smanjenje proizvodnje hidroelektrana zbog suše.
- Rastuće cene energenata rezultat su ovih poteškoća koje ugrožavaju našu društvenu i političku koheziju i imaju veliki uticaj na kupovnu moć porodica - navodi se u tekstu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR
od Mita u 27.06.2022 09:31:05 h
     0 
Pocrkajte svi iz EU!AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP