Glas Javnosti

RAMPA ZA ULAZAK U EVROPSKU UNIJU: Nemačka, Francuska i Holandija protiv kandidatskog statusa

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Bosna i Hercegovina ništa nije uradila u proteklom periodu da se približi Evropskoj uniji - sve je glasnija poruka iz Brisela.

Kako N1 saznaje iz diplomatskih krugova u Briselu, uprkos inicijativi Slovenije koju su podržale i Mađarska, Hrvatska i Poljska, protiv dodele kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini su Francuska, Nemačka i Nizozemska, prenosi Srpskainfo.

U Briselu je danas počeo dvodnevni samit EU – Zapadni Balkan, a u fokusu je dodela statusa kandidata Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, kao i planovi za stvaranje Evropske političke zajednice.

Uprkos inicijativi Slovenije da se Bosni i Hercegovini bez odlaganja dodeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, uz realizaciju Briselskog sporazuma, to se verovatno neće dogoditi, iako ima i onih koji navode da i Ukrajina dobija status kandidata bez bilo kakvih uslova.

Iz diplomatskih krugova N1 saznaje da su neke od “velikih” članica Evropske unije generalno protiv proširenja.

Blic podseća da su iz nekih diplomatskih krugova došle i informacije da bi BiH mogla dobiti uslovni kandidatski status ukoliko bi se usvojili propisi iz Briselskog sporazuma, a to su izmene Zakona o VSTV, Zakona o javnim nabavkama, Zakon o sudovima i Zakon o sukobu interesa.

Komesar za proširenje EU Oliver Varhelji nedavno je poručio da nema ublažavanja uslova za Bosnu i Hercegovinu kako bi dobila kandidatski status i da se mora ispuniti svih 14 prioriteta za članstvo u Uniji.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP