Glas Javnosti
posta

EVO KOJI SEKTOR JE OSTAVARIO NAJVEĆI PROFIT: Turski izvoz na Balkan premašio 15,5 mlrd USD za devet meseci

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Turski izvoz na Balkan u devet meseci ove godine porastao je za 24,9 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i dosegao je 15,7 milijardi dolara.

Najviše se izvozilo u Rumuniju, 4,7 miliona dolara, dok je najveći porast u odnosu na isti period prošle godine zabeležila Crna Gora, piše agencija Anadolija.

Prema podacima koje je novinar Anadolije prikupio iz Skupštine turskih izvoznika (TIM), u prvih devet meseci ove godine ostvaren je izvoz od 15 milijardi i 698 miliona dolara u balkanske zemlje, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Hrvatsku, Crnu Goru, pokrajinu Kosovo, u Makedoniju, Rumuniju, Srbiju, Sloveniju i Grčku, piše portal Ekapija.


U istom periodu prošle godine taj broj bio je na nivou od 12 milijardi i 571 milion dolara, pa je izvoz na Balkan lani porastao za 24,9 odsto.

Najveći izvoz u pomenutom periodu među balkanskim zemljama ostvaren je u Rumuniju (4,7 milijardi dolara), slede Bugarska (3,4 milijarde dolara), Grčka (2,1 milijarda dolara), Srbija (1,3 milijarde dolara) te Slovenija (1,2 miliona dolara).

Izvoz Turske u Albaniju iznosio je 742,8 miliona dolara, zatim u Bosnu i Hercegovinu (548,1 milion dolara), Severnu Makedoniju (488,5 miliona), na Kosovo (483,1 milion dolara), u Hrvatsku (439,1 milion dolara), te u Crnu Goru (118,6 miliona dolara).Kada je reč o izvozu u zemlje Balkana na osnovu gradova, najveći je bio iz Istanbula i iznosio 7,5 milijardi dolara.

Ovim iznosom Istanbul je snosio 47,9 odsto izvoza od 15,7 milijardi dolara u zemlje Balkana.


Sektor hemijskih materijala i proizvoda ostvario je najveći izvoz na područje Balkana, izvezao je robe u vrednosti 2,8 milijardi dolara.

Slede sektori čelik, automobilska industrija, crni i obojeni metali, električna energija i elektronika.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR