Glas Javnosti

EVO I ZA KOLIKO PROCENATA: U oktobru u Srbiji pala proizvodnja prerađivačke industrije

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U Srbiji je u oktobru ove godine najviše pala proizvodnja prerađivačke industrije, međugodišnje za dva odsto, objavljeno je u poslednjem broju mesečnika Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

- Zbog pada proizvodnje prerađivačke industrije u oktobru kumulativni međugodišnji porast je u periodu januar-oktobar smanjen na 2,1% - navedeno je u MAT-u.

Dodaje se da je pad ukupne industrijske proizvodnje u oktobru bio simboličan, jer je u okviru rudarstva, sem u eksploataciji ruda metala, ostvaren i međugodišnji porast u eksploataciji uglja, piše portal Ekapija.Pad proizvodnje elektroprivrede i u oktobru je, kako je navedeno, ostao simboličan, ali je broj oblasti prerađivačke industrije u kojima je proizvodnja međugodišnje opala povećan sa deset u septembru na 14 u oktobru.

Posebno je, kako je istaknuto, produbljen, (11%) pad proizvodnje prehrambene industrije koja zahvata oko 20% ukupne proizvodnje prerađivačke industrije, zatim hemijske industrije (13%), proizvodnja metalnih proizvoda i uređaja (više od 10%), a manja je i proizvodnja stalnih saobraćajnih sredstava (brodovi, šinska vozila).

U oktobru je, kako je navedeno, vrednost porasta uvoza bila veća od porasta izvoza, a to je u velikoj meri zasnovano na porastu cena i većeg uvoza robe.

Medjugodišnja inflacija je u septembru i oktobru 2022, kao i ranije, bila veća u Srbiji nego ;u Evropskoj uniji, ali i manja u Srbiji nego u nekim članicama Evropske unije.U septembru i oktobru 2022. međugodišnja inflacija je bila 13,6% i 14,6% u Srbiji, a 10,9% i 11,5% u EU. U poređenju sa Srbijom veću međugodišnju inflaciju imalo je istih osam zemalja EU i u septembru i u oktobru 2022., ali je njihov redosled bio unekoliko drugačiji.

Medjugodišnja inflacija je, u oktobru 2022. bila manja u Srbiji nego u Bugarskoj (14,8%), Češkoj (15,5%), Poljskoj (16,4%), Holandiji (16,8%), Letoniji (21,7%), Mađarskoj (21,9%), Litvaniji (22,1%) i Estoniji (22,5%).

Da podsetimo, međugodišnja inflacija je u septembru 2022. bila manja u Srbiji nego u Bugarskoj (15,6%), Poljskoj (15,7%), Holandiji (17,1%), Češkoj (17,8 %), Mađarskoj (20,7%), Letoniji (22%), Litvaniji (22,5%) i Estoniji (24,1 %).

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR