Glas Javnosti

OBOREN I REKORD: Hrana, mašinska i elektro industrija potencijali saradnje sa Belgijom

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Saradnja srpskih i belgijskih privrednika moguća je kroz proizvodne kooperacije i to u industriji prerade metala, mašinogradnji, elektronskoj industriji, hemijskoj industriji i poljoprivredno-prehrambenom sektoru istaknuto je na sastanku "Business, Investment and Nearshoring Opportunities in Serbia" koji je održan u Briselu, a koji su organizovale Ambasada Srbije u Belgiji u saradnji sa Privrednom

-Belgijske kompanije su do sada najviše zainteresovane za plasman mašina i industrijske opreme, kao i izvoz hemijskih i tekstilnih proizvoda, ali i za prenos znanja i transfer tehnologije - rekao je Milan Ristić iz Privredne komore Srbije, predstavljajući mogućnosti saradnje i trgovinsku razmenu Srbije i Belgije, navedneo je na sajtu PKS-a.
On je dodao da se belgijsko tržište često koristi kao pilot tržište za nove proizvode zbog toga što u okviru svojih granica ima spektar potrošača koji predstavljaju gotovo celu Evropu, piše portal Ekapija.

- Sa druge strane, belgijske kompanije najviše su zainteresovane za proizvode hemijske industrije, IT usluge i tehnologije, kao i za zdravstveni turizam - rekao je Ristić i dodao da treba iskoristiti i u narednom periodu intezivirati saradnju kroz inteziviranje aktivnosti usmerenih na iternacionalizaciju poslovanja srpskih i belgijski privrednika.
Poslednjih pet godina (2017-9/2022.) nivo robne razmene Srbije i Belgije konstantno je rastao i kretao se od 542,2 do 778,4 mil EUR, a u 2021. godini ostvaren je najveći obim robne razmene od 884,6 mil EUR.

Ukupna robna razmena u robi sa Belgijom za devet meseci 2022. godine iznosi 778,4 mil EUR i beleži rast od 2% u odnosu na isti period 2021. godine. Izvoz srpskih proizvoda iznosio je 219,2 mil EUR i beleži pad od 3% u odnosu na posmatrani period prethodne godine. Uvoz je iznosio 559,2 mil EUR i porastao je za 4%. Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 39,2%.
Prema podacima Narodne banke Srbije, sa ukupnim ulaganjima u Srbiji od 86,7 mil EUR, u periodu od 2010-6/2022, Belgija se našla na 30. mestu među najvećim investitorima u Srbiji. Najveći broj investicija do sada je u prehrambenom, metalnom i građevinskom sektoru.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR