Glas Javnosti

ENGLESKE BANKE U PANICI: Dolazi ekonomska oluja, a evo kako se Englezi pripremaju

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

„Ekonomski izgledi za Veliku Britaniju i globalno su se značajno pogoršali“, saopštila je Banka dok je objavila svoj najnoviji Izveštaj o finansijskoj stabilnosti, u velikoj meri okrivljujući uticaj rata u Ukrajini.

Banka je saopštila da su izgledi za ekonomiju Velike Britanije "veoma neizvesni". 

„Ruska invazija na Ukrajinu mogla bi da izazove još više poremećaja na globalnom tržištu energije i hrane“, navodi se u saopštenju. 

Banka je saopštila da je bila primorana da poveća kamatne stope kako bi se uhvatila u koštac sa rastućim cenama, ali je priznala da bi to otežalo preduzećima i domaćinstvima da otplaćuju svoje dugove.

„S obzirom na ovo, očekujemo da će domaćinstva postati rastegnuta u narednim mesecima“, navodi se u saopštenju.

„Oni će takođe biti podložniji daljim šokovima".

Uprkos upozorenjima Međunarodnog monetarnog fonda i OECD-a da je Britanija podložnija recesiji i stalno visokoj inflaciji od drugih zapadnih zemalja, Banka je rekla da su zajmodavci u Velikoj Britaniji u dobroj poziciji da se izbore čak i sa ozbiljnim ekonomskim padom.

„Britanski bankarski sistem je i dalje jak“, rekao je Andrev Bailei, guverner Banke.

Banka je saopštila da zajmodavci i dalje imaju jake koeficijente kapitala, ali se očekuje da će oni blago opasti u narednim kvartalima.

Da bi se pomoglo bankama da obezbede potrebnu otpornost, potvrđeno je povećanje njihove stope protivcikličkog kapitalnog bafera (CCiB) sa 1% na 2% od jula 2023.

Bejli je rekao da je Komitet za monetarnu politiku spreman da promeni stopu "u zavisnosti od toga kako se rizici razvijaju".

Banka je ponovila prethodnu zabrinutost da bi pozajmljivanje preduzećima sa većim dugom, uključujući i SAD, moglo biti poseban rizik za finansijski sistem Ujedinjenog Kraljevstva. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR