Glas Javnosti

Ekosistem u Srbiji usmeren ka robotici?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Želimo da inovacioni ekosistem Srbije usmerimo ka robotici i robotskim tehnologijama i da u te svrhe ciljano alociramo značajne resurse, u obimu koji će ubrzano dati merljive rezultate i, najvažnije, da inovacije u oblasti robotike dovedemo u režim tesne interakcije sa industrijom, naglasio je ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

On se danas tokom sjama Automatika u Minhenu sastao sa predstavnicima Međunarodne federacije za robotiku čija je misija da promoviše istraživanje, razvoj, upotrebu i međunarodnu saradnju u oblasti robotike, na globalnom nivou.


Popović je naglasio da Srbija želi da postane deo ove zajednice i da kroz partnerstvo i saradnju sa najboljima, robotiku naše zemlje uvede u novi razvojni ciklus.




On je ukazao na to da je ključna komponenta u tom procesu inovacija znanja i izgradnja kompetencija, dodavši da je Srbija odlučna da uloži mnogo u razvoj robotike, kako bi postala regionalni lider u toj oblasti, saopšteno je iz Vlade.

Prema njegovim rečima, uspostavljanje tesnih veza između globalnih lidera u industrijskoj automatizaciji i malih i srednjih preduzeća u Srbiji jedan je od prioritetnih ciljeva daljeg razvoja srpske privrede, piše portal Ekapija.

Ovi vidovi kooperacije omogućiće srpskim inženjerima da ovladaju najsavremenijim tehnološkim dostignućima i da kroz proces transfera znanja i tehnologije, suštinski unaprede proizvodne tehnologije u našim fabrikama, objasnio je ministar, uz napomenu da je danas nemoguće biti globalno konkurentan ukoliko na proizvodnim linijama nema robota.




Na sajmu Automatika 2022 predstavljena su najsavremenija rešenja industrijske i uslužne robotike‚ inteligentnih proizvodnih sistema i srodnih industrijskih tehnologija.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR