Glas Javnosti

DOZVOLJENO ILI NE? Da li je u Srbiji moguće zameniti švedske, danske i norveške krune?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Usled učestalih pitanja građana o mogućnosti zamene norveške, švedske i danske krune u formi efektivnog stranog novca za dinare na domaćem deviznom tržištu, Narodna banka Srbije je saopštila da su u pitanju valute kojima je dozvoljena trgovina na domaćem deviznom tržištu. Ipak, kada je reč o danskoj i norveškoj kruni, poslovne banke iz inostranstva s kojima u poslovima kupoprodaje efektivnog stra

- Nakon obaveštenja poslovnih banaka iz inostranstva s kojima sarađuje Narodna banka Srbije u kupoprodaji efektivnog stranog novca da trenutno prestaju sa otkupom norveške krune od poslovnih i centralnih banaka, kao i usled činjenice da Norveška centralna banka ne otkupljuje ovu valutu od banaka, Narodna banka Srbije je prestala do daljeg s prijemom novčanica u ovoj valuti od banaka u Republici Srbiji, o čemu su banke obaveštene. Kada je reč o danskoj kruni, Narodna banka Srbije je krajem 2022. godine prestala do daljeg s prijemom novčanica u ovoj valuti iz istih razloga - navode iz NBS.
Kada je reč o švedskoj kruni, promet ovom valutom u formi efektivnog stranog novca i dalje se obavlja i na domaćem, i na međunarodnom tržištu. Narodna banka Srbije još uvek ima mogućnost i za prodaju ove valute u formi efektivnog stranog novca bankama u inostranstvu. Međutim, postoje naznake da pojedine inostrane banke prestaju i sa otkupom ove valute u formi efektivnog stranog novca.

Iz Narodne banke navode da su u kontaktu sa inostranim poslovnim bankama i centralnim monetarnim vlastima relevantnih zemalja radi dobijanja detaljnijih informacija i smernica u vezi s navedenim poslovima u narednom periodu.
Napominju da banke, ovlašćeni menjači i javni poštanski operator slobodno donose odluku da li će trgovati nekom valutom s liste valuta kojima je dozvoljena trgovina na deviznom tržištu Republike Srbije, u zavisnosti od njihovog interesa, poslovne politike i operativnih mogućnosti.
- Narodna banka Srbije pomno prati aktuelna dešavanja i u slučaju promene situacije na međunarodnom tržištu u vezi s poslovima kupoprodaje efektivnog stranog novca u navedenim valutama i eventualnog ponovnog omogućavanja otkupa danske krune i norveške krune, blagovremeno će banke obavestiti o tome - kažu iz NBS, prenosi P02S.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR