Glas Javnosti

DOGOVOR PAO U SEPTEMBRU: Turska počela da plaća ruski gas u rubljama

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Turska je počela da plaća deo pošiljki ruskog prirodnog gasa u rubljama, rekao je u utorak ministar energetike Fatih Donmez i najavio konkretne planove o realizaciji ruskog predloga da Turska postane baza za snadbevanje Evrope ruskim gasom.

U idućim mesecima udeo plaćanja u domaćoj valuti u trgovini energijom s Rusijom biće povećan, izjavio je ministar Donmez u razgovoru za televizijsku kuću TRT Haber.
Ankara i Moskva dogovorile su plaćanje gasa u rubljama u septembru, prenosi portal Ekapija.

Većina međunarodnih energetskih ugovora podmiruje se u dolarima ili evrima, a Rusija je pod sankcijama zapadnih zemalja zbog invazije na Ukrajinu pa brojnim kupcima predlaže joj energente plaćaju u rubljama.
Turska pokušava podstaknuti trgovinu u lirama kako bi podržala domaću valutu, oslabljenu neortodoksnom monetarnom politikom. Turska centralna banka snižava kamatne stope uprkos visokoj inflaciji.
Na pitanje o predlogu ruskog predsednika Vladimira Putina da Turska postane centar za trgovinu prirodnim gasom, Donmez je rekao da će Ankara do kraja godine izraditi detaljni plan i da bi mogla održati konferenciju za dobavljače i kupce.
Ruski predsednik predložio je u oktobru da Turska postane baza i alternativna ruta za snadbevanje Evrope ruskim gasom nakon što su gasovod Severni tok 1 i 2 u Baltičkom moru oštećeni u eksplozijama. Turski predsednik Tajip Erdogan rekao je da se slaže s tom idejom.

-Mogli bismo organizovati međunarodnu konferenciju o gasu, možda u januaru ili februaru, kako bismo okupili dobavljače gasa i zemlje uvoznice i saznali što o tome misle i potom uskladiti naše daljnje poteze - rekao je Donmez.
Evropske vlade pripisale su oštećenje gasovoda kojim se ruski gas dopremao u Nemačku sabotaži i pokrenule su istragu. Švedska, Danska i Nemačka odbile su objaviti ko stoji iza eksplozija, pozivajući se na nacionalnu bezbednost.
Većinski je vlasnik gasovoda Severni tok 1 ruski proizvođač gasa Gazprom, s udelom od 51%. Nemačke energetske grupe Wintershall i E.ON drže po 15,5% udela, a francuski Engie i holandski Gasunie po 9%.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR