Glas Javnosti

DOBRA LOVA U POLJOPRIVREDI: Uzgoj kasnih sorti maline u valjevskom kraju sve isplativiji

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Lepo vreme pogoduje jesenjim sortama maline koje se još beru u okolini Valjeva i Osečine. Voćari u ovom kraju među prvima su ozbiljnije počeli da šire zasade novim sortama maline koje donose rod i u poznu jesen.

U domaćinstvu Jankovića u Gunjacima kod Osečine malina se već nekoliko godina bere do prvih jačih jesenjih mrazeva. Ove godine zasadili su novu poznu sortu, koja im se već isplatila sa prvim rodom.
- Zasadili smo 25. maja iz kontejnerske sadnice sertifikovane iz čašica. I eto vidite sad već imamo da beremo, znači samo voda, zdrav sadni materijal, kvalitetna đubriva i da nema trave. Moraju biti rezultati dobri - kaže Ana Janković, iz Sela Gunjaci kod Osečine, piše portal Ekapija.

- Beremo tri meseca umesto mesec dana i može jedna porodica sa tri, četiri člana da obere 50 ari, da ne plaćaju, da ne zavisimo od radnika - navodi Željko Janković.
Cenom od 400 dinara za kilogram ove maline voćari su zadovljni. Nakon decenijskog iskustva u uzgajanju ovih sorti znaju šta je neophodno za dobar prinos:
- Njoj baš treba puno vode, treba mreža. Najbolji uslovi su i mreža i navodnjavanje da bi postigli dobar prinos. Mnogo je podbacila ove godine, ko nije imao vodu nije imao neki veliki prinos - naglašava Veroslav Kostić, iz sela Skadar kod Osečine.

- Mi smo ovde na području Kolubarskog okruga prvi počeli sa nešto većim površinama pod dvorodnim sortama. Odavde su se sadnice većinom širile naročito polke u druge krajeve Srbije i mislim da će se te sorte i dalje širiti, ali moraju se njima obezbediti uslovi - ističe Đorđe Sovilj iz PSSS Valjevo.
Jesenjim sortama maline zasađeno je oko 15% malinogorja u Kolubarskom okrugu. Zbog produžene berbe i dodatnog prihoda zasadi se i dalje šire.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR