Glas Javnosti

DOBRA IDEJA JE NA PRVOM MESTU: Kako pokrenuti posao, ili bilo koji drugi projekat, za samo 20 minuta?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Jednostavna tehnika od samo 20 minuta pomoći će vam da prevladate teškoće i odmah kreneti u akciju sa svojim projektom.

Pretpostavićemo da imate poslovnu ideju, projekt, knjigu, blog, nevladinu organizaciju koju želite da pokrenete ili nešto slično tome. Taj posao ili projekt pokrećete, jer vam je do nečega istinski stalo. Ne želite samo da ispadnete važni ili da zaradite novac (iako, može se i to dogoditi, ali motiv mora biti dublji).
Dakle, ova tehnika zasniva se na pretpostavci da dve prethodne tvrdnje važe za vas, prenosi portal Ekapija.

Evo kako to ide.
Osetite svoj strah i nesigurnost na puna 2 minuta. Ovo je mini-meditacija. Ako osećate strah od neuspeha ili bilo koji oblik nesigurnosti (osećaj obično nalikuje na stres, potrebu za begom i neodlučnost), zastanite na dva minuta.
Mirno sedite i dopustite sebi da u potpunosti osetite strah, stres i nesigurnost. Ne svoje priče o ovim osećajima, nego njihov fizički osećaj. Gde se strah/nesigurnost nalazi u vašem telu? Kakav je to osjećaj? Dopustite sebi da ga osetite, pojačajte njegov intenzitet i primite ga otvorenim srcem. Nakon dve minute, primetite da ste i dalje OK, da možete preživeti suočavanje sa strahom i nesigurnošću na način da ostane otvoreni i uspravni.
Odaberite jedan mali korak. Sad utrošite jedan minut na izbor najmanjeg koraka kojeg se možete setiti. Možda prvih 15 minuta rada na postavljanju grubog okvira za vašu knjigu, ili 15 minuta telefonskih poziva ljudima od kojih očekujete podršku. Možda ima 10 stvari na listi (ili stotinu), ali odlučite se samo za jednu. Neka vas instinkt vodi. Nije bitno jeste li odabrali pogrešno, samo odaberite. Nemojte da vas osećaj nesigurnosti spreči – možete osetiti nesigurnost i preživeti to. Dakle, osetite nesigurnost, ali svejedno odaberite jedan mali korak.

Postavite odbrojavanje na svom mobilnom telefonu na 15 minuta i posvetite se koraku koji ste odabrali. Sad kad znate koji korak ćete odraditi, postavite odbrojavanje na mobilnom telefonu na 15 minuta i potpuno se pretočite u taj korak. Samo 15 minuta, dakle znate da će sve biti OK. Posvetite taj korak onome do čega vam je stalo, ljudima zbog kojih radite to što radite. Ne isključujte se i ne odlažite stvari dok traje tih 15 minuta. Samo nastavite. Držite položaje. Možete. Nasmešite se.
Ponovite i varirajte. Utrošite dva minuta na razmatranje o tome kako je prošao korak, šta ste naučili. Je li to bio dobar odabir? Da li je trebalo da odraditi nešto drugo? Ovaj deo procesa omogućuje promjenu smera kako odrađujete stvari i doznajete više o zadatku kojim se bavite. Zatim se potapšajte po ramenu, osetite postignuće. Udanite, uočite kako ste drugačija osoba nego što ste bili pre 20 minuta.
Upravo ste pokrenuli svoj posao ili projekt. Preduzeli ste mali korak, ali to je sve što je potrebno za pokretanje. Nastavite se kretati. Ponavljajte ove korake još nekoliko puta, i uočite svoj napredak. Neka vam to bude ohrabrenje kako biste nastavili s radom, svakog dana, zovući u pomoć kad je to potrebno, podsećajući se na to do čega vam je stalo, služeći svojim ljudima svim srcem, osećajući nesigurnost, radosni usred neizvesnosti.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR