Glas Javnosti

NALED SAOPŠTIO: U Srbiji za povećanje broja novih preduzetnika zaslužna reforma paušalnog oporezivanja

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U Srbiji je za povećanje broja novih preduzetnika zaslužna, između ostalog, uspešno sprovedena reforma paušalnog oporezivanja, koja je 2020, posle više decenija, uvela jasne kriterijume za utvrđivanje poreza i donela predvidljivije uslove poslovanja za najmanje biznise, saopštila je danas Alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

- Drugu godinu zaredom procenat novih preduzetnika u Srbiji uvećan je u prvom polugodištu za više od 20 odsto i njihov ukupan broj prvi put je premašio 300.000 - rečeno je na panel diskusiji "Fiskalni i finansijski apsekti poslovanja preduzetnika, održane u okviru programa StarTech povodom početka Globalne nedelje preduzetništva.
  • Istaknuto je da iako kriza nije usporila pozitivan trend rasta broja preduzetnika, mere podrške su i dalje potrebne.


- Predložili smo da se u sledećoj godini produži važenje Uredbe o paušalnom oporezivanju, koja maksimalno povećanje poreza ograničava na 10 odsto godišnje, izmeni način oporezivanja dela preduzetnika koji posluju na internetu, objedini uplatu poreza i doprinosa za preduzetnike sa četiri na jedan račun, kao i da se što pre usvoji predloženo rešenje za poreski tretman frilensera -rekao je direktor za konkurentnost i investicije u NALED-u Dušan Vasiljević.

Procenjeno je da bi objedinjavanje uplate poreza na jedan račun uštedelo preduzetnicima i državi 260 miliona dinara, koliko se gubi na preknjižavanju obaveza.

Promena obračuna za one koji drže onlajn časove, ili su tzv. virtuelni asistenti, neophodna je, kako je ukazano na skupu, imajući u vidu da bi više od 60 odsto prihoda morali da daju za porez ukoliko žele da posluju legalno zbog čega većina, od njih 39.000, radi na crno, prenosi portal Ekapija.

Kada je reč o frilenserima, u toku su izmene zakona koje nude dva modela oporezivanja. Na predlog NALED-a, frilenserima s malim prihodima omogućeno je da se zdravstveno osiguraju za svega 4.200 dinara kvartalno. Od svih predloženih inicijativa, kako je objasnio pomoćnik ministra finansija Dragan Demirović, prioritet do kraja godine će biti rešavanje oporezivanja frilensera i produženju ograničanja povećanja poreza za paušalce do 10%. Ovo ograničenje je važno jer bi od 1. januara mnogim preduzetnicima mesečna obaveza mogla biti višestruko veća.

  • Kooridnator za poresku kontrolu u Poreskoj upravi Dragan Agatunović najavio je dodatne novine za preduzetnike u 2023. godini.- Privredni subjekti više neće morati kod nas da prijavljuju sve promene statusa u toku godine, nego da je to dovoljno da učine samo u APR–u koji će Poreskoj upravi dostaviti sve potrebne podatke. Ovo će smanjiti troškove, pomoći i poreskim službenicima i predzetnicima - rekao je Agatunović.

Zvanična statistika pokazuje da je u prvih šest meseci ove godine osnovano 20.247 preduzetnika (ugašeno 12.829) tako da u Srbiji sada posluje 305.317 preduzetnika, uz 135.533 privredna društva.

Najviše su bili zainteresovani za otvaranje kafića i drugih ugostiteljskih objekata, pružanje konsultantskih usluga, računarsko programiranje, otvaranje frizerskih i kozmetičkih salona, kao i za pokretanje biznisa u sektoru transporta, navodi se u saopštenju.

Podrška preduzetnicima može da bude i nefinansijska, a tim povodom na skupu su prezentovana i dva nova digitalna alata. Predstavljen je Digitalni test samostalnosti, koji odgovorima na niz pitanja pomaže preduzetnicima da provere da li prolaze kriterijume testa i ukazuje na propuste u poslovanju. Takođe, onima koji su ušli u preduzetničke vode, ili o tome tek razmišljaju, na raspolaganju je GoStudy - Škola digitalnog preduzetništva sa 180 lekcija od značaja za pokretanje i vođenje biznisa.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR
od Veki u 28.11.2022 09:14:59 h
     0 
Ma kako da ne. Pausalci su siva zona poslovanja privrede i sluze za izvlacenje novca bez oporezivanja. Njih najvise otvaraju gradjevinci da bi izvukli pare. Otvaraju ih iz raznih usluznih delatnosti. Sve dok drzava ne izjednaci oblike organizovanja privredjivanja, nece ni eleminisati sivu ekonomiju. Knjigovodja.