Glas Javnosti

DOBAR ROD: Uzgajivači duvana zadovoljni, ne smeta im ni kiša ni suša

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U Srbiji se duvan gaji na blizu 5.000 ha i do sada je prevashodno gajena sorta "virdžinija". Nove površine pod ovom biljkom niču i na severu Vojvodine, jer je proizvodnja isplativa, a otkupljivači i prerađivači nude čitav niz povoljnosti.

Šezdesetpetogodišnji Đerđ Pap iz sela Mali Pijac gaji duvan na 3 ha i jedan je od osam novih proizvođača duvana u okolini Kanjiže.

U Srbiji se duvan najviše proizvodi na teritoriji Srema, Mačve i Južnog Banata, dok se nakon deceniju i po duvan ponovo gaji i na severu Vojvodine. Ove sezone sadnja kasni zbog obilnih padavina.
- Isplati se zato što sad su povećali malo cene i duvan to je jedini koji rodi na suši i sad kada ima više kiše - kaže Đerđ Pap iz sela Mali Pijac.

Takođe iz ovog sela je i 56-godišnji Tibor Almaši koji se porodično bavi proizvodnjom rasada duvana. Na jednom hektaru, pod plastenicima i hidroponskom metodom gaji sortu "berlej" koja se, za razliku od sorte "virdžinija", dugo godina nije sadila. Za jedan hektar pod duvanom treba obezbediti 12.000 rasada.
- U rasadniku počinjemo sa punjenjem tacne supstratom, onda sijanje semena, pa posle ide zaštita, košenje i kad je rasad gotov onda ide napolje na njivu. Solidna zarada, nije neka velika, ali ja mislim da jedna prosečna plata otprilike - napomenuo je Tibor Almaši iz sela Mali Pijac.
Koliki je prinos od duvana
Prosečni prinos duvana je oko 1.800 kilograma po hektaru, a kod nas je najveći otkupljivač kompanija JTI iz Sente. Oni prizvođačima duvana nude subvencije i obezbeđuju sredstva za celokupnu proizvodnju.
- Garantujemo otkup, garatujemo stalno kontrolisanje cena, znači sve dok ne isplatimo proizvođače mi gledamo koliki su troškovi proizvodnje da bi imali održivu proizvodnju. Dajemo novac znači za proizvodnju i dajemo i dugoročne kredite od tri do sedam godina - kaže Aleksandar Živkov, direktor JTI Senta.

Ove godine senćanska fabrika je ugovorila proizvodnju duvana sa više od 330 poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji. Za uzgoj duvana neophodna je dozvola koju obezbeđuje republička Uprava za duvan i ova biljka se kod nas nalazi na blizu 5.000 ha.

Glas javnosti/M01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR