Glas Javnosti

DA LI SU SPORNA "KINDER JAJA" ZAVRŠILA U SRBIJI: Hitno se oglasilo Ministarstvo poljoprivrede, sledi pojačana kontrola

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Širom Evrope otkriveno je više od stotinu slučajeva zaraze salmonelom, a sumnja se da su izvor zaraze "Kinder jaja" kompanije "Ferero", proizvedena u Belgiji. Iz inspektorata Ministarstva poljoprivrede za RTS je potvrđeno da sporna serija "Kinder jaja" nije stigla u Srbiju.

Kako potvrđeno iz Ministarstva poljoprivrede, u prethodnom periodu u Republiku Srbiju nije bilo uvoza sporne serije jaja "Kinder Suprise" koja su se našla na tržištu Velike Britanije, proizvođača čokolade "Ferero" proizvedenih u fabrici u Belgiji, a koja se dovode u vezu sa potencijalnom pojavom salmonele širom Velike Britanije.

- Granična fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede vrši redovne kontrole proizvoda biljnog i mešovitog porekla i u narednom periodu će se pojačati kontrola spornih Ferero proizvoda koji dolaze iz fabrike u Belgiji - navode iz Ministarstva.


Velika Britanija je prijavila najviše slučajeva zaraze, čak 63 i to uglavnom kod male dece, a sumnja se na slučajeve zaražavanja salmonelom i u Francuskoj, Irskoj, Belgiji, Nemačkoj, Luksemburgu, Holandiji, Švedskoj i Norveškoj. 

Iz Agencije za standarde hrane (FSA) saopšteno je da su sva "Kinder jaja" kojih je se sumnja da je pronađena salmonela napravljena u istoj fabrici u Belgiji.

Kompanija "Ferero" povukla je seriju čokoladnih proizvoda "Kinder" koji su bili plasirani u Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Irskoj, Luksemburgu i Velikoj Britaniji.

- Dobrovoljno povlačimo odabrane serije Kinder Suprise iz predostrožnosti, pošto smo postali svesni moguće veze sa brojnim prijavljenim slučajevima salmonele - navodi se u obaveštenju o kompanije "Ferero".

Iz kompanije su istakli i da nijedan "Kinder" proizvod koji je pušten na tržište nije bio pozitivan na salmonelu. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP