Glas Javnosti

DA LI SE UZALUD NADAJU? Paori očekuju veće subvencije po hektaru

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Do prolećne setve ima još dva i po meseca, ali bez obzira na to, ratari već sada znaju da će ih sejanje primarnih poljoprivrednih kultura u aprilu papreno koštati, jer su semenske kuće već počele da im šalju cenovnike uvećane za 30 do 50% u odnosu na lanjske.

Zato očekuju veće subvencije od države i strepe kakva će godina biti, pošto je tek ovih dana posle dužeg perioda bilo kiše i što cene pšenice, soje i kukuruza padaju na berzama, pa uz male lanjske prinose zbog suše i visoke troškove repromaterijala se nalaze na ivici finansijske izdržljivosti.
Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednih proizvođača Srbije Jovica Jakšić navodi za Dnevnik da bi ih iz besparice izvukla samo veća novčana davanja po hektaru. Mada zna da ta potpora ne može ođednom da bude kao u zemljama EU, naglašava da mora biti višestruko uvećana, prenosi portal Ekapija.

- Subvencije po hektaru treba da budu bar 200 EUR, a ukoliko budemo dobili manje od tog iznosa, onda bolje da ništa ni ne dobijemo - ističe Jakšić i navodi da postoji rešenje da se subvencije za biljnu proizvodnju po hektaru znatno uvećaju.
Pod hitno bi, ističe, trebalo pregledati registar poljoprivrednih gazdinstava i napraviti evidenciju poljoprivrednika kojima je poljoprivreda osnovno zanimanje.
- Od oko 400.000 registrovanih gazdinstava trećina nisu prava, već poljoprivredu koriste kao dodatni izvor prihoda - naglašava Jakšić.
- Prema procenama poljoprivrednih udruženja, od 130.000 do 160.000 gazdinstava uzima subvencije a nisu istinska poljoprivredna domaćinstva jer, ili izdaju zemlju u arendu ili zemlju obrađuju u slobodno vreme, kada završe radne obaveze u firmama, gde mesečno primaju lični dohodak.
Po mišljenju Nezavisne asocijacije poljoprivrednih proizvođača Srbije, Jakšić kaže da bi se sprečila ta zlouprotreba potrebno je doneti zakon ko može da dobija subvnecije iz državnog budžeta. - Okvir te regulative - Zakon o profesionalnom poljoprivredniku je napisan, ali nije još prošao javnu raspravu, pa bi postupak trebalo ubrzati - navodi Jakšić.
On, dalje, ističe da bi se zemljoradnicima i domaćoj poljoprivredi istinski pomoglo, treba odrediti strože kriterijume ko može da koristi državne pare po konkursnim linijama na kojima se može dobiti znatna suma novca radi unapređenja domaćinstava.
- Samo kod konkursne linije za kupovinu poljoprivredne mehanizacije se javljaju paori koji žive od obrade zemlje, pa je kupovina mašina po povoljnijim uslovima zaista usmerena ka razvoju poljoprivrede i poljoprivrednih gazdinstava. Ostale konkursne linije ne doprinose istinskom unapređenju domaćinstava baš zato što novac mogu dobiti svi paori koji imaju registrovano gazdinstvo - ističe Jakšić.

I ratar iz Torka u opštini Žitište Đorđe Milotin slično misli. Naglašava da bi konkursne linije koje objavljuju Ministarstvo poljoprivrede i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu trebalo da važe samo za poljoprivrednike kojima je poljoprivreda zanimanje.
- One koji koriste konkurse da bi dobili subvencije, a rade po firmama i bave se poljoprivredom u slobodno vreme treba isključiti - skinuti sa državnih jasli jer već imaju prihod na drugoj strani. Tako bi za nas bilo više novca, ne bi kukali i bilo bi nam lakše - naveo je Milotin.
Dalje kaže da subvencije za biljnu proizvodnju ratari treba da dobiju za celokupne površine koje obrađuju a ne za svega 20 ha, koliko sada država daje podsticaj.
Potrebne i povlastice za gorivo
Ratar Đorđe Milotin osvrnuo se i na to da gorivo predstavlja veliki izdatak ratarima i da zato Ministarstvo poljoprivrede i poljoprivredna udruženja treba da rade da ga zemljoradnici dobiju po povlašćenim cenama i u narednom periodu.
- Dobijali smo ga po 179 dinara za litar, ali nije bilo baš najbolje određeno koliko ga po toj ceni možemo kupiti jer smo mogli da ga točimo i u kanistere. Da ne bi bilo zloupotrebe, traba navesti koliko se može kupiti litara goriva po hektaru. Sada je mrtva sezona i ne treba nam, pa dok sezona radova u poljoprivredi ne krene, treba naći dobro rešenje jer dosadašnje se nije pokazalo kao najbolje - istakao je Milotin.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR