Glas Javnosti

DA LI JE OVO KRAJ ALIBABE: Profit kineskog giganta prodaje preko interneta opao za neverovatnih 59 odsto

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Kineski gigant elektronske trgovine "Alibaba" saopštio je danas da mu je profit opao za 59 odsto u poslednjoj fiskalnoj godini, što su posledice restrikcija uvedenih povodom pandemije kovid 19, koje oseća ceo tehnološki sektor.

"Albibaba" je suočen i sa pojačanom konkurencijom i sveobuhvatnim regulatornim akcijama protiv monopolske tržišne prakse kineskih tehnoloških giganata, zbog straha da velike internet kompanije kontrolišu previše podataka i šire se suviše brzo.

Poslovna grupacija čije je sedište u gradu Hangdžou saopštila je da joj je godišnji profit opao na 9,8 milijardi dolara, preneo je AP.

Kompanija je ukazala na "makroizazove koji su uticali na lance isporuke i raspoloženje potrošača". U kvartalu od januara do marta kompanija je bila u gubitku od 2,4 milijarde dolara, a opala je i vrednost njenih investicija.

Tehnološki gigant beleži slabije tržišne rezultate od kada je Kina 2020. godine pokrenula akciju protiv nekih od najvećih domaćih kompanija.

U poslednjem trenutku je sprečen izlazak "Alibabe" na berzu preko njenog finansijskog ogranka "Ant grup". Osim toga, kompanija je prošle godine kažnjena iznosom od 2,75 milijardi dolara zbog navodne nepoštene poslovne prakse.

U poslednjem kvartalu "Alibaba" je zabeležila rast prihoda za devet odsto, na 30 milijardi dolara. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR