Glas Javnosti

DA LI JE MOGUĆA PROIZVODNJA KVALITETNIJE PŠENICE: Sutrašnjici spremni da reše najveću dilemu današnjice

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Proizvodnja kvalitetnije pšenice je moguća.

 Genetski pokretač koji poboljšava osobine prinosa ove žitarice identifikovali su naučnici sa Univerziteta Adelaide i britanskog Centra John Innes, objavio je Science Daily. Ovo otkriće može dovesti i do povećanja sadržaja proteina do 25%.

- Malo se zna o mehanizmu koji stoji iza pokretača prinosa i sadržaja proteina u proizvodnji pšenice - rekao je vođa istraživanja dr Skot Boden. Naveo je da otkriće ima potencijal da pomogne u stvaranju novih sorti koje daju zrno većeg kvaliteta.
Na pšenicu otpada 20% proteina koji se konzumiraju u celom svetu, a rezultat ovog istraživanja može pomoći u stvaranju sorti s poboljšanim nutritivnim i ekonomskim vrednostima.

- Genetska varijacija koju smo identifikovali osigurava povećanje sadržaja proteina od 15% do 25% za biljke koje se uzgajaju u polju - rekao je Boden.
Naveo je da još nije otkriveno povećanje prinosa s dodatnim, uparenim klasovima, ali se nadaju da bi do njega moglo doći kod elitnih sorti, piše Agroklub.
Uporedo sa povećanjem sadržaja proteina ne dolazi do smanjenja prinosa, tako da ovo otkriće ima čak i bolji potencijal da pruži ekonomsku korist uzgajivačima, ali i potrošačima zbog veće nutritivne vrednosti.
Očekuje se da će nove, poboljšane sorte pšenice biti dostupne za dve do tri godine.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP