Na vranjskoj pijaci, paprika se prodaje od 150 do 170 dinara, ljuta paprika je 200 dinara, vezanka 250 dinara, a paradajz oko 150 dinara. Kupus košta 80 dinara, dok je krastavac 100 dinara po kilogramu.
„Cene su slične kao i prošle godine“, kaže za Kamaticu Danijel Stojmenović, prodavac iz Vranja.
Iako je ovog leta suša pogodila poljoprivrednike, proizvođači ističu da su navodnjavanjem uspeli da sačuvaju prinos.
„Navodnjava se non-stop, tako da je rod dobar. Radim uglavnom na otvorenom“, objašnjava Slavoljub Trajković iz Buštranja. Slađan Trajković iz Kupininca dodaje da oni koji imaju dobru vodu za zalivanje nemaju većih problema i da je povrće kvalitetno.
Kupci se slažu da su cene stabilne.
„Kupujem papriku za nizanje i mogu da kažem da su cene iste kao lane“, navodi Branka Simonović iz Vranja.
Što se tiče ajvara, za jednu teglu potrebno je oko dva kilograma kvalitetne paprike, so, ulje i šećer, ali i dosta strpljenja. Biljana Milošević Stošić kaže da se trud ipak isplati:
„Kada znate od kakvih paprika ste ga napravili i kada ste sve radili svojim rukama, domaći ajvar nema cenu“.
Na pijaci u Vranju teglu ajvara kupci mogu da pronađu za oko 500 dinara, ali domaćice se slažu da ukus domaćeg ipak ne može da se meri sa kupovnim.
Glas javnosti/Rešetka
10 min