Glas Javnosti

Da li će EPS ostati državno vlasništvo? Živković dao jasan odgovor

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Kako Živković navodi, EPS ima potencijal i snagu da parira evropskim energetskim kompanijama

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dušan Živković izjavio je danas da nema govora o privatizaciji naše najveće energetske kompanije, te da država ostaje njen vlasnik.

Živković je istakao i da neće doći do otpuštanja radnika, kao i da ne postoji višak zaposlenih, ali da će s planom transformacije početi reforma EPS-a o kojoj se priča već 20 godina.

- U pitanju su konkretne strukturne, finansijske i operativne promene koje treba da unaprede našu kompaniju. Cilj je da budemo garant energetske stabilnosti, tržišno orijentisana kompanija koja konstantno unapređuje kvalitet usluga, položaj radnika i ostvaruje ciljeve zelene agende - poručio je Živković u razgovoru za Politiku.

Prema njegovim rečima, plan transformacije sprovrešće se u narednih 18 do maksimum 24 meseca.

Kako navodi, EPS ima potencijal i snagu da parira evropskim energetskim kompanijama, ali je neophodno efikasnije upravljanje projektima.


- Digitalizacija je naša realnost i jedan od prioriteta je unapređenje digitalizacije procesa usluga. Takođe, potrebno je i bolje upravljanje ljudskim resursima i tome će biti posvećena dodatna pažnja - rekao je Živković.

On dodaje da je u toku sezona remonta termoblokova, ali da je proizvodnja uglja i električne enrgije stabilna.

- Deponije uglja su popunjene sa više od 1,65 miliona tona uglja, akumulacije su na nivou 532 gigavat sata (GWh). Proizvodnja uglja je na većem nivou nego prošle godine, kao i proizvodnja otkrivke - rekao je Živković. 

Prema njegovim rečima, kompanija uvozi struju jer je to njena politika profitabilnosti, tržišnog poslovanja i aktivnog učešća na tržištu električne energije.

- U sunčanim danima cena na berzi je išla od minus 10, pa do pet i 10 evra po megavat satu (MWh), tada čuvamo sopstveni resurs i dolazimo do povoljnije električne energije koju kasnije možemo plasirati u nekim drugim trenucima kada je značajno skuplja. Uveče bude i 200 evra po MWh  - rekao je Živković.

Ističe da je EPS, od početka godine, na osnovu razlike prodaja-kupovina na slobodnom tržištu ostvario profit od 38,3 miliona evra.

Glas javnosti T02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR