Glas Javnosti

Živković: Struja neće poskupeti ove godine, EPS kreće u reforme

Društvo
Autor: Glas javnosti

U svim proizvodnim delovima i sistemu poslovanja EPS-a počinju strukturne promene.

Dugo najavljivane reforme našeg najvećeg preduzeća omogućio je Plan transformacije koji je Skupština kompanije usvojila prošle sedmice. Generalni direktor EPS-a Dušan Živković ističe da su aktualna geopolitička situacija i izazovi sa kojima smo se suočavali u prethodnom periodu, prvenstveno 2022. godine kao i energetska kriza, nametnuli novu realnost u energetici i kod nas i u svetu.
- Energetske kompanije se suočavaju sa ključnim temama, koje se tiču i energetskog suvereniteta, energetske sigurnosti, promena kad su u pitanju zelena agenda i transformacija energetskog sektora u neko novo stanje. EPS tu vidi i potrebu da se menja, da krene u proces strukturnih reformi, da krene u transformaciju kompanije, koje će prvenstveno imati za cilj dugoročnu finansijsku stabilnost, dugoročnu energetsku sigurnost, ali i neophodne investicije koje to treba da prate - istakao je Živković gostujući u Dnevniku RTS-a

Sa druge strane, svedoci smo i fluktuacije zaposlenih, kretanja u svetu kad su u pitanju i radna snaga.
- To doživljavamo i u Srbiji i takođe taj segment je tema koju će kroz transformaciju EPS-a tretirati kao proces jačanja ljudskih resursa, verujući da će transformacija kompanije u tom pravcu doneti boljitak i kompaniji, ali i građanima Srbije - objašnjava Živković.
Prema njegovim rečima, to podrazumeva i određena operativna unapređenja poslovanja.
Odgovarajući na pitanje da li može doći do viška zaposlenih u nekim segmentima proizvodnje, Živković napominje da to nije tema.
- Ono što jeste tema su novi procesi. Digitalizacija, obnovljivi izvori i verovatno fluktuacija zaposlenih, promene radnih mesta dokvalifikacije. Tako da zaista to nije tema, već promene koje će strukturno pratiti, između ostalog, i ovaj segment sa ciljem da svi zaposleni imaju sigurnost u narednom periodu - podvukao je Živković.
U javnosti se već polemiše da transformacija donosi izdvajanje Direkcije za trgovinu strujom.
Direktor EPS-a još jednom ponavlja da to uopšte nije tema, da su finansijska i energetska stabilnost zapravo teme.
- Značaj trgovine električnom energijom se zaista ne dovodi u pitanje i dolazak tog dela preduzeća, odnosno te funkcije pod moju nadležnost - generalnog direktora, samo svedoči koliki taj deo ima značaj u kompaniji - ističe Živković.
Živković napominje da bi na bazi usvojenih dokumenata u narednih godinu i po do dve godine trebalo obaviti implementiraju procesa transformacije EPS-a.
Počeli su remonti, hidrologija je dobra, a struja se uvozi.
- Taj segment komercijalizacije kompanije podrazumeva i profit. Imamo dane, recimo kao što je bio i prošli vikend, kada cena na berzama bude na nivou od minus 10 do pet do 10 EUR. Svakako da je to period kada treba sačuvati sopstveni resurs, treba sačuvati upravo i ovu hidrologiju i deponiju uglja i doći do relativno jeftine električne energije, koju kasnije možete plasirati u nekim drugim trenucima, kada je ona značajno skuplja, jer u večernjim satima zna da bude 200 EUR megavat-sat - objasnio je Živković.


Jedan od važnih segmenata u transformaciji kompanije je i finansijska stabilnost a ona će biti ostvarivana na ovaj način, da participiramo aktivno na tržištu električne energije, dodaje direktor EPS-a.
Ono što građane najviše zanima jeste cena struje. Živković kaže da struja neće poskupeti, izvesno ostaje ovakva, a to pokazuje finsnijski izveštaj koji smo predstavili javnosti.
- Nema osnova i razloga za povećanje cena električne energije ove godine - izričit je Živković.
Obaveštenja za domaćinstva
 
Elektroprivreda Srbije je na 30.000 adresa domaćinstava poslao obaveštenja gde ih poziva da ažuriraju podatke. Proces digitalizacije kompletnog snabdevanja naših potrošača je u toku kroz i portal Uvid u račun i razne aplikacije koje su dostupne. One takođe zahtevaju i jednoznačnost podataka o svakom kupcu, kaže on. Ažuriranje baze je nešto što mora da se uradi da bi svaki potrošač kroz korišćenje aplikacije imao jednoznačan podatak o sebi i mogao da se prijavi da bi znao sve o svojoj potrošnji struje.
Prema njegovim rečima, najpraktičnije je doći i dostaviti potpisan ugovor.
Majski računi i žalbe
 
Stigli su majski računi, ponovo se mogu čuti žalbe.
- Ove žalbe su čak ispod prosečnih vrednosti koje imamo u nekom poslednjem periodu na nivou od ovih 3,5 miliona potrošača koliko imamo, to je negde 0,19 procenata - napomenuo je Živković.

Glas javnosti /E03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR