Glas Javnosti

CEO BALKAN GORI! Svi kupuju: i lekari, radnici, penzioneri...

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Svetski trend trgovanja digitalnim novcem postaje deo i naše svakodnevice, posebno u vreme skoka cena na tržištu kriptovaluta, kada broj onih koji trguju ovom vrstom novca vrtoglavo raste.

Ovih dana jedna od najpopularnijih, bitkoin, beleži istorijski maksimum od 69.000 dolara, pa su kriptovalute počeli da kupuju i Balkanci.

I trguju bukvalno svi - ekonomisti, lekari, ali i muzičari, ljudi bez posla, ali sa nekom ušteđevinom...

I ne samo da trguju, već i zarađuju, jer bitkoin je tokom prošle godine vredeo i 30.000 dolara, a danas je na tik do 60.000. Jezikom novca - ko je pre godinu dana uložio 1.000 evra, danas ima 2.000! Mnogi su zaradili i više jer je bitkoin u momentima vredeo i daleko manje od 30.000 dolara, ali obavezno treba reći da je bilo i gubitnika.

U svakom slučaju, stručnjaci upozoravaju na opasnost od naglog skoka i pada njihove vrednost, što može da donese značajne finansijske probleme. Zbog velike popularnosti bitkoina, na ove svakodnevne oscilacije i njihove posledice morale su da upozore i finansijske institucije, pa je takva poruka došla iz Narodne banke Srbije, ali i iz Evropske centralne banke.

Popularnost digitalnih novčića delimično je došla kao posledica pandemije koronavirusa, jer su veliki investitori tražili alternativu za zlato. Slično su razmišljali i mali trgovci, pa su krajnji efekti bili takvi da su kriptovalute beležile rekordno visoke vrednosti.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR