Glas Javnosti

CENTAR NA VRHU LISTE: Potražnja za poslovnim prostorom sve veća, najtraženije najluksuznije kancelarije

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U Srbiji je potražnja za poslovnim prostorom sve veća, naročito u prestonici, gde se kancelarije i lokali zakupljuju još u fazi gradnje. Samo prošle godine, na tržištu u Beogradu pojavilo se 120.000 novih kvadrata kancelarijskog prostora, što je godišnji rast od preko 15%. Iako su kancelarije u prestonici i najskuplje u regionu, gotovo i nema više praznih. U gradovima širom Srbije na mestu porodi

 Što se tiče našeg objekta koji se nalazi u centru grada, opredelili smo se za lokale veće kvadrature samim tim tražimo i ozbiljnije firme. Najčešći zakupci su banke, razne trgovine, firme koje se bave igrom na sreću ili kockarnice - kaže Branislav Jovanović iz preduzeća Arabika 26 u Kruševcu.
U najdužoj prestoničkoj ulici, Bulevaru kralja Aleksandra, poslednjih nekoliko godina otvorilo se petnaestak kladionica. Agenti za nekretnine kažu da su zakupci tih lokala najredovniji u plaćanju rente.

- Potrebno je da se poštuju određene norme kada je u pitanju rastojanje između dva takva objekta – 100 metara u odnosu na konkurenciju. Dešava se da investitori neke lokale ne mogu da prodaju do momenta dok ne nađu potencijalnog zakupca, to može da potraje duže od perioda u kom je zgrada izgrađena. Beograd na vodi ima specifičnu politiku. Oni u potpunosti drže pod svojom kontrolom celu rentu lokala i vode računa gde i kakve delatnosti u kakvim tipovima lokala mogu da budu zastupljeni - kaže Nenad Avram iz agencija za nekretnine Eminent.
Grad Beograd ima u vlasništvu oko 5.800 lokala i svi su na licitaciji izdati na pet i više godina. U zavisnosti od lokacije, početna cena bila je od 64 do 2.500 dinara po kvadratnom metru.
Gradski menadžer Miroslav Čučković kaže da je početna cena za igre na sreću daleko najveća – ona je čak 40 puta viša nego što je, na primer, za atelje.
- Što se tiče kladionica i tih stvari za delatnosti kocku – 66 lokala od tih 5.815 izdato je za tu namenu. Kockarnice na svakom koraku su proizvod privatnog izdavanja prostora koji je u velikoj meri vraćen restitucijom građanima. Što se tiče prihoda, Grad Beograd od rente ima dve milijarde i 425 miliona dinara godišnje, a za izgradnju deset vrtića upravo nam toliko novca treba - napominje Čučković.

U Beogradu se rentira oko 5% više poslovnog prostora nego u zemljama regiona, a najtraženije su najluksuznije kancelarije.
- Cena zakupa poslovnog prostora A klase iznosi između 15,5 i 16,5 EUR po metru kvadratnom, plus servisni troškovi između 4 i 5,5 EUR po metru kvadratnom, što izađe oko 20 EUR po metru kvadratnom. To znači da je za 1.000 m2 cena zakupa oko 20.000 EUR mesečno - kaže Marko Jevtić iz Agencija za nekretnine Jevtić d.o.o.
Sve više stranih kompanija rentira poslovne prostore u Beogradu, zbog čega su se graditelji najviše i usmerili na kancelarijske objekte. I plodne oranice pretvaraju se u regionalne i internacionalne logističke centre, prenosi A01S.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR