Glas Javnosti

Sindikat se protivi hladnijim kancelarijama

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U javnim ustanovama u Beču, u skladu sa štednjom energije, planirano je da se snizi temperatura na 19 stepeni, ali se tome oštro protivi sindikat.

Vlasti grada Beča najavile su niz mera za uštedu energije, između ostalog smanjenje temperature u gradskom prevozu za dva stepena, ali i smanjenje temperature u javnim ustanovama na maksimalno 19 stepeni. Uredba, kojom bi se te mere naložile bila je gotovo spremna za objavljivanje, ali sada se tome suprotstavio sindikat.

– 19 stepeni je prehladno za naše kolege koje rade na otvorenom. Zaposleni u gradskoj čistoći, kanalizaciji i vodovodu i drugi moraju imati prostorije u kojima mogu da se ugreju i tuširaju – rekao je Kristijan Majdlinger, predsednik sindikata “Junion” (Younion).

On je za javni servis ORF naglasio da sindikat ne želi da spreči mere štednje energije, ali smatra da one moraju biti primenljive i razumljive.

– Sve dok se održavaju božićne pijace i na zapadu zemlje skijanje, zaposleni neće imati razumevanja da moraju da se smrzavaju na 19 stepeni i rade na toj temperaturi – kaže Majdlinger.

Za savezna pozorišta i muzeje je maksimalna temperatura od 19 stepeni tokom zime već fiksna, ali za gradske kulturne ustanove još nije doneta odluka. Sindikati istiću da su i u kulturi potrebne druge mere, a ne smanjenje temperature, kako zbog muzičara, tako i zbog publike, pošto postoji obaveza za predajom jakni i mantila u garderobu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR