Glas Javnosti

Cena srebra raste iz godine u godinu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Trend rasta cene zlata na svetskim berzama prati i trend rasta cene srebra. Cena zlata na svetskom tržištu od početka godine povećana je za oko 15%, a srebra oko 20%. U proteklih 25 godina cena srebra stalno raste i za 25 godina porasla je za 575%. Srebro je važna sirovina, jedan od najboljih provodnika, a koristi se u izradi solarnih panela, vetroturbina i komponenti za električna vozila.

Postavlja se pitanje da li će srebro biti sve traženije i na "ceni".
Početkom ove godine ekonomisti su navodili da će upravo doći do ovoga do čega dolazi sada, odnosno do toga da je cena srebra nadmašila svoj desetogodišnji maksimum.
- Ukoliko pogledamo prethodnih 20-30 godina, trend rasta cene zlata prati trend rasta cene srebra. Kada raste cena zlata u tim nekim kriznim vremenima, srebro se može reći da je neki alternativni izvor za ulaganje i on prati takođe tu cenu zlata - rekao je Za Euronews Srbija Nikola Ranković, viši savetnik u Centru za strateške analize, analitiku, planiranje i publikacije Privredne komore Srbije.
On kaže da kada je reč o metalima koji se kotiraju na svetskoj berzi, svakako da se svaka promena reflektuje i na proizvođače i na industriju u Srbiji, ali i navodi da ostvareni rast cena srebra na svetskom tržištu ne bi trebao imati značajan efekat na izvoz tog metala iz Srbije.
Izvoz srebra iz Srbije iz godine u godinu sve više opada tako da se, kako su pokazali podaci Republičkog zavoda za statistiku, od oko 9,4 mil EUR u 2020. godini sveo na oko 200.000 evra u 2023.
Zašto raste cene srebra?
Ranković kaže da je trenutna cena srebra između 28 i 30 USD po toj unci, što je najveća vrednost u poslednjih 10 godina.
Do rasta cene srebra, dodaje on, dolazi zbog tri faktora, a prvi je situacija na geopolitičkom nivou.
- Postoje veliki rizici, kao što je rizik na Bliskom istoku, rat u Ukrajini. Taj politički faktor doprinosi toj nekoj neizvesnosti na globalnom tržištu - rekao je Ranković.
Drugi faktor koji dovodi do rasta cene srebra, kako kaže sagovornik Euronews Srbija, jeste inflacija.

- Podaci o američkoj inflaciji govore da ona ne usporava onoliko brzo koliko je neophodno da bi američki FED, a samim tim kasnije i ostale centralne banke, smanjile referentnu kamatnu stopu. U poslednjih šest meseci uporno se apostrofira ta druga polovina ove godine kao period u kojem će doći do tog nekog smanjenja kamatnih stopa - rekao je Ranković.
On dodaje da u narednom periodu treba očekivati dugo iščekivano smanjenje kamatnih stopa, prvo od FED-a, zatim Evropske centrale banke, a zatim i u Srbiji.
- Do toga će, kako dodaje, najverovatnije doći u junu odnosno julu, ali da ostaje da se objave podaci o baznoj inflaciji, odnosno podaci o tome da li je rast cena hrane i dalje iznad proseka ukupne inflacije - naveo je Ranković.
Kao treći razlog za rast cene srebra Ranković navodi oporovak tražnje generalo za metalima, uključujući i zlato i srebro, u Kini.
- Kina je veliki potrošač i proizvođač metala. I u Kini, ako pogledate, raste tražnja i za bakrom, i za platinom. Osim zlata i srebra, mnogi drugi vredni metali prate taj rast cena zlata i srebra - rekao je on.
Ranković kaže da raste tražnja za srebrom jer se njegova upotreba povećava kako se ide u pravcu čistih industrija i čistih energija.
"Simbolična prodaja srebra u Srbiji"
Vlasnik i direktor firme Insignitus Gold Ljuba Jakić kaže za Euronews Srbija da je tražnja za srebrom jedan prema 1.000 u odnosu na zlato.
- Cena koju mi gledamo na berzi zlata i srebra je informativna, ona je vezana za svetsko tržište, a u Srbiji mi prodajemo gotove proizvode, pločice ili novčiće od srebra ili od zlata. Zlato se prodaje, prošle godine je prodato za više od 100 mil EUR, srebro se simbolično prodaje, 2-3 puta smo uvezli po pola kilograma- rekao je Jakić.
Jakić kaže da se za skoro 12 godina, koliko je ta firma na tržištu u Srbiji, odnos između cene srebra i zlata po gramu u korist zlata povećao četiri puta.
On je rekao da se za isti novac mnogo veća količina srebra, i zapreminski i težinski, dobije u odnosu na zlato, odnosno da se 20 puta veća zapravina srebra kupi za isti novac.
- Postavlja se pitanje gde ćete to skladištiti, da li imate toliki sef? Drugo, problem je sa transportom, sa uvozom, tako da u stvari srebro na našem tržištu objektivno nije toliko živo, niti je interesovanje za srebro toliko veliko kao za zlato - kaže Jakić.
On je dodao da je srebro koje se prodaje kao investiciono srebro i kao nakit, manje atraktivno, ali da definitivno ima neku svoju vrednost.
- Govori se o njegovoj primeni u nekim novim tehnologijama, da će doći do neke veće primene. Ako dođe do veće primene, onda će doći do veće tražnje. Ali još uvek ne primećujem da postoji ikakav bum sa cenom, naprotiv - naveo je Jakić.

Glas javnosti/ A02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR