Glas Javnosti

Da li srebro postaje novo zlato?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Analitičari primećuju da srebro postaje sve atraktivnije investiciono sredstvo zbog svoje pristupačnosti u odnosu na zlato, ali i ključne uloge u savremenoj industriji, posebno u tehnologijama za zelenu tranziciju.

Očekuje se dalji rast cene srebra u 2024. godini, podstaknut boljim makroekonomskim izgledima i povećanom tražnjom iz različitih industrijskih sektora.
Tokom protekle godine primećena je prilično neobična pojava - zlato, koje je dostiglo cenu od preko 2.000 USD za uncu, pokazalo je tendencije pada, dok je u međuvremenu srebro postalo atraktivno i njegova cena je počela da raste, izjavljuje Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, dodajući kako je teško definisati šta je bila osnova za rast.

- Oni koji nisu imali novca za zlato, opredelili su se za srebro, jer srebro je takođe berzanski proizvod i ima svoje fluktuacije, ali protekle godine zabeleženo je veće interesovanje za srebrom, zbog čega je cena srebra počela da raste - navodi Pavlović za Bloomberg Adriju.
Postojanje srebra kao sredstva čuvanja vrednosti duboko je ukorenjeno u istoriji. Koristilo se kao sredstvo razmene i valuta u različitim civilizacijama kroz čitavu istoriju, zbog čega je jedna od sigurnijih investicija. Budući da je srebro jeftinije od zlata, proizvodi od srebra su pristupačniji.
Srebro i zelena tranzicija
Srebro se koristi u brojnim industrijama zbog svojih karakteristika poput električne i toplotne provodljivosti, kao i refleksije svetlosti. Savremena industrija, posebno oprema za zelenu tranziciju, sve više zahteva srebro. Zbog ovih industrijskih primena, neki investitori radije biraju srebro umesto zlata.
Viša analitičarka makroekonomije i tržišta kapitala Marina Petrov Savić podseća da je srebro i industrijski metal, pa je svetsko usporavanje negativno uticalo na cenu.
Petrov Savić objašnjava kako cenom zlata ipak dominira funkcija čuvara vrednosti, a rast cene je u 2022. i 2023. godini vođen u velikoj meri potražnjom centralnih banaka koje povećavaju svoje rezerve. Ako posmatramo odnos cena ova dva metala, takozvani "zlato/srebro racio" (cena jedinice zlata izražena u srebru), vidimo da dominira pozitivna tendencija od 2021, iako ova dva metala imaju slično ponašanje i osetljiva su na makroekonomske uslove.

Očekuje se dalje jačanje srebra
Cena srebra zabeležila je značajne oscilacije, posebno od 2011. godine, kada je dostigla 43,75 USD za trojsku uncu, što je bila najviša vrednost srebra na tržištu od početka 21. veka. Iako su fluktuacije bile tolike, neki ulagači smatraju da je srebro u ovom trenutku jedna od sigurnijih investicija.
Kao jedan od najboljih provodnika, srebro se koristi u izradi solarnih panela, vetroturbina i komponenti za električna vozila, zbog čega je takođe važna sirovina.
Kako kaže Pavlović, usled velike upotrebe u čipovima i elektronskim komponentama ima tehnološku primenu, a s druge strane postoji i investicioni koncept, te je način čuvanja vrednosti od inflacije.
Očekivanja u 2024.
Analitičari Bloomberg Adrije očekuju rast cene srebra u 2024, imajući u vidu bolje makroekonomske izglede i pojačanu tražnju koja je povezana sa upotrebom srebra u tehnologijama koje zahteva zelena tranzicija - na primer, za proizvodnju solarnih panela - pa bi cena do kraja godine mogla biti blizu 26 dolara za trojsku uncu.
- Očekujemo bolje izglede za cenu srebra u drugoj polovini godine u odnosu na cenu zlata, budući da će element potražnje industrije početi da preovlađuje, dok će bolji makroekonomski izgledi stabilizovati rast cene zlata, pogotovo jer se cena već nalazi na istorijskom maksimumu - kaže Petrov Savić.
Prema mišljenju Pavlovića, sa trenutnom situacijom u Evropi, koja lagano ulazi u krizu (između ostalog i zbog velikih izdvajanja za Ukrajinu), teško je dati konkretne prognoze za kretanja cene srebra, jer u zavisnosti od trenutka zaustavljanja ratnih operacija i situacija na kontinentu će se menjati, što će uticati na ovo tržište.


Glas javnosti/ B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR