Glas Javnosti

CENA GASA NEĆE OSTATI ISTA! Ministarka gleda da se otarasi Rusije

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike ocenila je na TV Prva da je nemoguće da Srbija dobije od Rusije istu cenu gasa kao do sada.

Do sada je Srbija plaćala oko 270 dolara za 1.000 kubnih metara a u maju nas očekuje u maju nas očekuje novo produženje ugovora sa Rusijom.

- Nemoguće je da cena gasa ostane ista. Nema više jeftine energije, nema više jeftinog gasa, nafte i naftnih derivata, ni u Evropi, ni kod nas. Nemoguće je da cena od 270 dolara ostane takva, ali očekujem da će nova cena biti povoljnija od onog što su druge zemlje dobile - ocenila je Mihajlović.


Ona najavljuje da će izgradnja gasne interkonekcije Niš-Dimitrovgrad biti prioritet.

- Sledeće godine u spetembru završava se interkonekcija Niš-Dimitrovgrad, a mi u međuvremenu treba da razgovaramao i sa Grčkom i sa Azerbejdžanom, da možemo bar određeni procent gasa da nabavimo iz drugih izvora. U budućnosti će biti i gasovod iz Izraela u Kipra, ali to će biti tek za 10 godina - napominje Mihajlović dodajući da se ovim gasovodom omogućuje snabdevanje LNG-om iz Grčke ili gasom iz Azerbejdžana.

Ona je istakla i da u energetici sve zavisi od politike.

- Trudili smo se i imali dobre odnose sa Ruskom Federacijom. Mi smo 100 odsto zavisni od ruskog gasa, ali treba da tražimo i alternatnivne izvore. Treba da imamo dobre odnose i sa Amerikom i sa Evropom i sa Rusijom. Pitanje je koliko će to biti moguće u ovim uslovima rata, ali moramo da vodimo pre svega o svojim interesima - istakla je Mihajlović.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR