Glas Javnosti

BUGARSKA KASKA ZA OSTALIM ČLANICAMA: EU užurbano puni skladišta gasa

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Bugarska neće uspeti da ispuni minimalni cilj Evropske unije, da sve zemlje članice do 1. oktobra 80% napune svoja skladišta gasa, piše bugarski list Dnevnik.

Zemlje EU imaju vremena do kraja oktobra da obezbede neophodne rezerve gasa za zimu, ali je bugarsko jedino skladiše gasa Čiren, na severozapadu zemlje, do sada puno svega 73,11%, a dnevno se puni po stopi manjoj od pola odsto, pokazuju podaci operatera gasne infrastrukuture EU (GIE).

To, kako piše Dnevnik a prenosi portal Euraktiv Bugarska, znači da u sezoni grejanja neće biti dovoljno zaliha gasa, čak i ako bi Bugarska do kraja oktobra uspela da ispuni zacrtane ciljeve EU.



Većina evropskih zemalja uspeva da nabavi rezerve gasa i puni svoja skladišta, pri čemu prosečna popunjenost skladišta u EU već iznosi 87,4%.

U Bugarskoj, međutim, na preteću nestašicu utiče i činjenica da je skladiše Čiren sa kapacitetom od 550 miliona kubnih metara jedno od najmanjih u EU.

Prosečna potrošnja gasa u Bugarskoj iznosi otprilike tri milijarde kubnih metara godišnje.

Trenutno se u toj zemlji troši najmanje gasa u poselednjih deset godina. Tokom letnje sezone dnevna potrošnja je bila oko četiri miliona kubnih metara dnevno, dok je prethodnih godina iznosila između šest i sedam miliona kubnih metara dnevno.

Evropska komisija je Bugarskoj još ranije odobrila projekat proširenja kapaciteta za skladištenje gasa i za to izdvojila finansijsku pomoć od 78 mil EUR.


Bugarski državni gasni koncern Bulgartransgaz trenutno o ostatku novca za taj projekat pregovara sa različitim institucijama, između ostalog i sa finansijskim fondovima američke vlade.

U EU podzemna skladišta za gas ima 18 članica. Države bez takvih skladišta, prema uputstvu Komisije, do gasa će doći tako što će učestvovati u troškovima skladištenja u drugim državama.

Podaci Evropske komisije govore da u skladištima na teritoriji EU ukupno može da se uskladišti 1110,7 Teravatsati gasa, što je nešto više od četvrtine ukupne godišnje potrošnje u Uniji.

Samo u Nemačkoj postoji oko 50 aktivnih aktivnih podzemnih skladišta koja ukupno primaju 24,6 milijardi kubnih metara gasa, odnosno oko 240 teravatsati. Najveće nemačko, i drugo po veličini evropsko skladište Reden, u Donjoj Saksoniji, ima kapacitet od 3,9 milijardi kubnih metara.

Prema raspoloživim kapacitetima, u EU slede Italija, Holandija, u kojoj je i najveće skladište Bergemer, Francuska i Austrija.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR