Glas Javnosti

Britanija ne odustaje od istraživanja nafte i gasa u Severnom moru

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Bitanska vlada je otvorila novu rundu davanja licenci za istraživanje nafte i gasa u Severnom moru, uprkos kritikama ekologa i naučnika koji kažu da taj potez podriva posvećenost zemlje borbi protiv klimatskih promena.

Vlada Konzervativne partije kaže da će vađenje više fosilnih goriva iz Severnog mora stvoriti nova radna mesta i ojačati energetsku bezbednost Velike Britanije, i da je manje štetno po životnu sredinu od uvoza gasa i nafte iz inostranstva, izveštava AP, a prenosi sajt Novosti.
- Znam da zvuči kontradiktorno, ali je to zapravo dobro za životnu sredinu. Kada sagorevamo sopstveni gas, on ima manju štetnu emisiju u procesu njegove proizvodnje nego strani gas, a takođe podržava radna mesta u Britaniji - rekao je ministar za klimu Grejem Stjuart za BBC.

Ruska invazija na Ukrajinu podigla je cene gasa i struje i smanjila isporuke energije širom Evrope, što je navelo zemlje da se hitno usredsrede na obezbeđivanje novih izvora.
Britanska energetska mreža je upozorila da će u zemlji možda biti potrebna planska isključenja struje ove zime ako gasne elektrane, koje proizvode 43% britanske električne energije, ne budu imale dovoljno gasa za nastavak rada.
Velika Britanija je poslednji put zabeležila planske restrikcije struje 1970-ih, tokom međunarodne naftne krize i serije štrajkova rudara.
Tranziciona uprava Severnog mora, ili NSTA, saopštila je da je dostupno skoro 900 novih istražnih blokova i delova blokova u Severnom moru, za šta će verovatno biti izdato do 100 licenci. Prioritet će imati četiri oblasti na istočnoj obali Engleske za koje se zna da imaju rezerve ugljovodonika i koje su blizu postojeće infrastrukture.
Britanska vlada i industrija fosilnih goriva tvrde da bušenja s ciljem povećanja proizvodnje nafte i gasa neće ugroziti obećanje da će zemlja svesti emisije ugljenika na nulu do 2050. godine.

- Bezbedno snabdevanje i neto nulta emisija ne bi trebalo da budu u sukobu. Industrija se obavezala da će prepoloviti emisije u sektoru istraživanja i proizvodnje ugljovodinika do 2030. i da će značajno investirati u elektrifikaciju, u skladištenje ugljenika i u vodonik - rekao je izvršni direktor NSTA Endi Semjuel.
Ekolozi kažu da je prestanak vađenja fosilnih goriva jedini način da se globalno zagrevanje zaustavi do međunarodno usvojenog cilja od 1,5 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskih nivoa.
- Vladina tvrdnja da će sagorevanje još više fosilnih goriva iz Severnog mora pomoći Ujedinjenom Kraljevstvu da ispuni svoje međunarodne obaveze da do 2050. postane karbonski neto neutralna nema veze sa stvarnošću. Zaista smo zakoračili u zonu sumraka - rekao je kopredsednik britanske Zelene stranke Adrijan Remzi, prenose Novosti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR