Glas Javnosti

BIĆE PREORANIH NJIVA: Suša i vetar pogodili šećernu repu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Šećerna repa prva je sejana u prolećnoj setvi tokom marta, ali dug sušni period i vetar uticali su na ovu industrijsku biljku.

Na njivama ona ne izgleda isto, već njen izgled zavisi od perioda kada je sejana. Na oranicama gde je seme polagano sredinom marta repa je nikla ravnomerno, ali tamo gde su je zemljoradnici kasnije sejali, u iščekivanju kiše, i setvu obavili krajem marta i početkom aprila, nikla je neujednačeno, kao da posao nije obavljen istovremeno.
Ni kiša u proteklih desetak dana nije doprinela da na oranicama gde je repa nikla neravnomerno seme izađe na površinu.

Nije samo sušni period ostavio trag na repu, već je i vetar loše uticao na tek proklijali usev. Po rečima dr Živka Ćurčića sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, parcela od nacionalnog značaja - 1.000 hektara posejanih repom u severnom delu Bačke, biće preorana.
- Ne zato što industrijska biljka nije nikla, već što je tek proklijalu biljku prvo vetar zagrnuo, a onda i iščupao. Poljoprivrednici su zato morali ili da je preseju ili da repu zamene žitaricama ili uljaricama - kazao je dr Ćurčić.
Po njegovim rečima, kiša nije mnogo popravila vlagu u zemljištu i zato bi je trebalo još. Stručnjak kaže da čak ni obilne padavine ne bi repi škodile, jer je zemlja suva na površinskom i u dubinskom sloju, pošto vetrovito vreme isušuje zemljište.
Zemljoradnici kažu da sada, posle dva zahlađenja i kiše, na njivama ima različite repe. Negde usev lepo izgleda, negde je požuteo od hladnoće, a ponegde seme nije uspelo u svim lejama da proklija.
Ratar iz Kisača, kod Novog Sada, Vladimir Francista sejao je repu 17. marta, u vreme dok je još bilo vlage u zemlji. Nikla je svuda i treba drugi put da je tretira od korova.
- Trenutno je je malo požutela od hladnoće i zato ću je tretirati od korova kada otopli. Čekaću da se oporavi, da joj zaštitna hemijska sredstva ne naškode.

________________________________________________________________________________________________________________
Još se seje
 
Dr Živko Ćurčić kaže da repu treba sejati tokom marta, kada zemlja dostigne pet stepeni toplote. Ali, promena klime odlaže setvu i period setve sada se prilagođava asortimenu.
 
- Na oglednom polju Instituta tek ovih dana završavamo setvu repe - kazao je dr Ćurčić.
________________________________________________________________________________________________________________
Za razliku od njega, u Banatu poljoprivrednik iz Crepaje, u opštini Kovačica, Goran Josifović repu je sejao 4. aprila. Čekao je da padne kiša, ali pošto je nije bilo, setvu je obavio početkom aprila.
- Seme je polagano u suvu zemlju i repa je nikla neujednačeno. Kiša koja je usledila nije doprinela da seme izađe iz zemlje, jer i dalje nije svuda proklijalo. Šta će biti u narednom periodu, nezahvalno je govoriti. Znamo samo da repi ne godi preterano velika vlažnost, da ne može da izdrži hladno vreme, dva-tri stepena iznad minusa, i da je moramo svakodnevno obilaziti i štititi od bolesti - kazao je Josifovski.


Glas javnosti/ R06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR