Glas Javnosti

POLJOPRIVREDA ISPAŠTA: Ovaca autohtone rase je sve manje

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Subvencija je "jaka", ali isplata kasni, te to demotiviše stočare. Kakav je slučaj sa krivovirskom žujom koju uzgaja Vojin Joksimović? Krivovirska žuja je autohtona rasa ovaca koja se uzgaja najviše u okolini sela Krivi Vir kod Zaječara po kom je i dobila ime. Prema podacima DAD-IS FAO populacija ove rase obuhvata između 50 i 1.000 grla. Međutim, pripada grupi ugroženih životinja. Uzgajivač Vojin

- Ima nas trojica koji se bavimo ovčarstvom. Nema krivovirske žuje u dovoljnom broju, trenutno u okolini Despotovca, Knjaževca, a boljevačka opština maltene u svakom selu. Da bi opstala, ljude povuče jača subvencija, ali kad bi ona bila redovna, vredela bi više nego ovca za klanje - procenjuje Joksimović i dodatno objašnjava da kad ovcu odvedeš na klanje ne ceni se više od 10.000 dinara, a putem subvencija stočar dobije 11.500.
- Dobro, to je bruto, jer matična služba nam uzima 2.500, te je nama čisto 9.000. Imamo, dakle, dve osnove primanja; 7.000 po grlu po osnovnoj premiji i dodatno 4.500 dinara za autohtone rase - kaže on.

Međutim, problem je jer premija za autohtone rase jako kasni, te Joksimović navodi da mu nije isplaćena ni za 2021. godinu. To se odražava i na njegov stočni fond, pa je sa 150 grla "spao" na 100.
- Da je bila redovna isplata, sigurno ne bi došlo do smanjenja - zaključuje krivovirski ovčar, koji je pronašao još jednu računicu u uzgoju ove rase - prodaji sira.


Glas javnosti/ H01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR