Glas Javnosti

BALKAN U TEŠKOM PROBLEMU: Stigla procena EBRD-a i ovo stvarno NIJE dobro!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) smanjila je prognoze ekonomskog rasta brojnim zemljama u centralnoj i jugoistočnoj Evropi u novom, majskom izveštaju "Ekonomski izgledi regiona" predstavljenom na Godišnjem sastanku banke u Marakešu, koji je počeo danas.

Prema novim projekcijama EBRD-a, prognoza rasta Hrvatske za 2022. snižena je za 0,2 procentna poena (pp) na 3,0 posto, a za sledeću godinu je srezana za pola procentnog poena na 3,5 odsto, u odnosu na predviđanja iz marta, prenose Nezavisne novine.


Ovogodišnja stopa rasta Slovenije iznosiće, po EBRD-u, 3,5 posto, što je za 0,1 pp niže nego što se očekivalo u martu, dok je za 2023. godinu procena smanjena za 0,8 pp na 3,0 odsto.

Albaniji se predviđa rast BDP-a od 3,0 procenta u ovoj i od 3,3 posto u narednoj godini, niži za 0,3 pp, odnosno za 0,2 pp respektivno u poređenju s martovskim izveštajem.

Prognoze rasta ekonomija u regionu Zapadnog Balkana su uglavnom ostale nepromenjene, a jedino je za Bosnu i Heregovinu procena za ovu godinu povećana za 0,7 pp na 3,0 odsto. Za Crnu Goru, Severnu Makedoniju i kosovsku privredu, procena rasta za 2022. ostala je nepromenjena, na 3,7 posto, 3,0 procenta i 4,0 odsto respektivno.

Što se tiče drugih komšija Srbije, EBRD je snizio projekciju rasta Bugarske u ovoj godini za 0,3 pp, na 2,5 procenta, a toliku stopu predviđa i Rumuniji, što je takođe za 0,3 pp niže nego što se očekivalo u martu, dok je prognoza za Mađarsku ostala nepromenjena na 3,5 odsto.


EBRD takođe predviđa da će privreda Ukrajine pasti ove godine za 30 posto, u Rusiji očekuje pad od 10 odsto, a u Belorusiji od 4,0 procenta.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR