Glas Javnosti

AVALA I KOSMAJ HIT LOKACIJE: Spremite od 25.000 do 40.000 evra za vikendicu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Nakon vrhunca koje je doživela potražnja za vikendicama, popularnost ovih nekretnina opada, ali se cene ne smanjuju. Mir, tišinu i udaljenost od burnog ritma grada već su obezbedili mnogi koji su to želeli, a ukoliko se na takav korak odlučujute, Nova.rs vam otkriva gde su u okolini Beograda cene najpovoljnije i koliko je novca potrebno izdvojiti za ovakvu vrstu užitka.

Kako za Nova S portal kaže Milić Đoković, stručnjak za nekretnine, ljudi su i dalje zainteresovani za kupovinu vikendica u okolini Beograda, ali je njihovo „zlatno doba“ prošlo.



„U vreme korone, bilo je nenormalno koliko su vikendice bile tražene. Sada je situacija nešto drugačija, te se tražnja vratila na period 2019. godine, kada je bila standardna, dakle ništa preterano“, kaže Đoković.

Kada su u pitanju zahtevi potencijalnih kupaca, Đoković kaže da se ne prodaje "sve i svašta", već postoje konkretni uslovi koje vikendica treba da ispuni.

"Traže se objekti koji imaju infrastrukturu, gde može nešto i da se vidi, ali i vikendice sa komšijama u okruženju", objašnjava naš sagovornik, dodavši da luksuz ne igra značajnu ulogu, te potražnja za upravo takvim vikendicama nije velika.

On dodaje i da je potražnja trenutno korektna – ali ništa više od toga.



Prema njegovim rečima, na trenutnu, standardnu potražnju utiče i to što su, od početka pandemije, svi oni koji su želeli da kupe vikendicu – to i učinili.

Tokom perioda epidemije, prema rečima sagovornika portala Nova.rs, pored vikendica sa dobrim cenama, bilo je i drastičnih "odskakanja", a za pojedine objekte bilo je potrebno izdvojiti više od očekivane sume novca.

"Tada se uočilo povećanje cena od čak 50 do 60 odsto u odnosu na period pre korone, a cene su takve i danas – nisu se vraćale na prethodno stanje", ističe Đoković. Kada se pogledaju cene vikendica koje su istaknute na sajtovima za prodaju nekretnina, uočava se da one variraju, te možete kupiti objekat i za 15.000 evra, ali i za stotine hiljada. Ipak, najčešće je za kuću od 50 do 70 kvadrata sa prostranim dvorištem potrebno izdvojiti od 25.000 do 40.000 evra.

Kako sagovornik portala Nova.rs objašnjava, najskuplje vikendice su na turističkim mestima, kao što su Avala, Kosmaj ili Vranić, kao i lokacije prema Fruškoj Gori i Divčibarama.

S druge strane, Đoković kaže da će povoljnije proći oni koji odluče da vikendicu kupe u, uslovno rečeno, "ruralnim sredinama" u okolini Beograda, poput delova Lazarevca, Obrenovca, Bariča ili Zvečke.

"Vikend stanovanje ne služi da se u toj kući provodi 24 časa dnevno, ali niko ne kupuje vikendicu ukoliko planira da je nikada ne poseti", kaže Đoković, objašnjavajući da je potrebno pronaći vikendicu koja ispunjava uslove koje postavite.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR