Glas Javnosti

Amerika ponovo ispumpava naftu iz Venecueli

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država je u saopštilo da će dozvoliti Chevron-u (Ševronu) da nastavi ispumpavanje nafte iz naftnih polja Venecuele, prenosi Axios.

Licenca, koju je izdalo Ministarstvo finansija, omogućila bi kalifornijskoj kompaniji da buši venecuelansku naftu po prvi put od zajedničkih ulaganja sa tamošnjom nacionalnom naftnom kompanijom Petróleos de Venezuela (PdVSA.)

Zvaničnici Bajdenove administracije rekli su da odluka o izdavanju dozvole nije odgovor na cene nafte, koje su poslednjih meseci bile glavna briga Bele kuće u borbi sa inflacijom, već se radi o tome da zvanični Karakas „preduzima korake potrebne da podrži obnovu demokratije u Venecueli“.


To takođe signalizira otvaranje za druge naftne kompanije da obnove svoje poslovanje u toj južnoameričkoj zemlji, dve godine nakon što je Trampova administracija razbila aktivnosti tamošnjih kompanija u pokušaju da izvrši pritisak i svrgne predsednika Nikolasa Madura, piše Wall Street Journal.

Predsednik Venecuele Maduro i opoziciona koalicija Unitarna platforma složile su se da sprovedu program humanitarne pomoći vredan tri milijarde dolara i nastave dijalog u Meksiko Sitiju o održavanju slobodnih i fer izbora u zemlji.


Ostale sankcije i ograničenja u vezi sa Venecuelom koje su uvele Sjedinjene Države ostaju na snazi.

„Najave Unitarne platforme i Madurovog režima su važni koraci u pravom smeru za obnavljanje demokratije u zemlji“, saopštilo je Ministarstvo finansija.

U saopštenju se navodi i da SAD pozdravljaju i podržavaju ponovno otvaranje pregovora između Unitarne platforme i Madurovog režima, kao deo njihove dugogodišnje politike podrške mirnoj obnovi demokratije, slobodnim i poštenim izborima i poštovanju prava i sloboda Venecuelanaca.

„Ova akcija se ne preduzima kao odgovor na cene energije, ovo je ograničena dozvola. Kao što smo rekli u prošlosti, radi se o režimu koji preduzima korake potrebne da podrži obnovu demokratije u Venecueli“, rekao je zvaničnik Bajdenove administracije u odvojenoj izjavi za Aksios.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR