Glas Javnosti

Američki dolar gubi trku

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Centralne banke bogatih zemalja sve više daju prednost zlatu u odnosu na američki dolar, prateći tako ekonomije u razvoju, koje su posle globalne finansijske krize 2008. bile glavni kupci. Potražnja za zlatom, do koje dolazi uprkos naglom porastu cene žutog metala, posledica je pokušaja centralnih banaka da preusmere svoja ulaganja u alternativne valute i sredstva, naročito nakon što su SAD upotre

Međunarodni monetarni fond (MMF) je saopštio da je udeo dolara u globalnim deviznim rezervama pao sa više od 70% u 2000. na oko 55% prošle godine, a stručnjaci smatraju da će se pad poverenja u američku valutu nastaviti.
Godišnje istraživanje koje je sproveo Svetski savet za zlato pokazalo je da čak 60% centralnih banaka razvijenih ekonomija očekuje da će udeo zlata u globalnim rezervama u narednih pet godina porasti na račun dolara. Taj podatak pokazuje da opada poverenje u dolar, jer je lane 38% ispitanika prednost dalo zlatu, a sada gotovo duplo više.

Berzanski analitičar Branislav Jorgić kaže za RT Balkan da nekolikog godina unazad Kina i Rusija intenzivno kupuju zlato i da svoje rezerve prebacuju iz osnovnih valuta, odnosno da napuštaju dolar.
- Razlog povećane kupovine i stvaranja zlatnih rezervi je preventivno delovanje s obzirom da se ustalila praksa zamrzavanja deviznih sredstava pojedinaca i država koje SAD smatraju nepodobnima. Da bi to izbegle, države traže alternativu američkoj valuti i rezerve drže u zlatu - objašnjava Jorgić.
Berzanski analitičar ukazuje da ono što se dešava Rusiji nije presedan i podseća da postoji istorija blokiranja sredstava iz političkih razloga, jer je i "Srbija bila žrtva takve jedne politike devedesetih godina, kada su našoj državi bila blokirana sredstva".
- Zlato može da se čuva u zemlji i sve zemlje koje strahuju od potencijalnih političkih sankcija te vrste nastoje da drže zlato kod sebe. To radi i Srbija. Naša zemlja je poslednjih godina kupila značajne količine i u toj transakciji je profitirala, jer ga je kupila po nižim cenama od onih koje su trenutno na tržištu - navodi Jorgić.
U Narodnoj banci Srbije kažu da su bruto devizne rezerve NBS na kraju maja iznosile 25.157,1 mil EUR, što je najviši nivo od 2000. godine, od kada se prate podaci na ovaj način. U odnosu na kraj aprila povećane su za 27,9 mil EUR.
- Na povećanje deviznih rezervi uticao je i pozitivan neto efekat tržišnih faktora u iznosu od 16,6 mil EUR, koji je u najvećoj meri rezultat rasta cene zlata za oko 1,8%, dok je u suprotnom smeru delovalo slabljenje dolara u odnosu na evro za oko 1,1% na međunarodnom tržištu - objašnjavaju u NBS.


Branislav Jorgić kaže da je osnovni motiv za uvećanje zlatnih rezervi to što Amerika dolar koristi kao političko sredstvo protiv određenih država.
- One se brane na taj način što izlaze iz dolara i ulažu u zlato. Interesantno je da i pojedinci imaju sve veće poverenje u investiciono zlato i žele tako da sačuvaju vrednost svoje imovine. Pojačano štampanje dolara i evra, koje je bilo vrlo intenzivno unazad, tri ili četiri godine, uticalo je na inflaciju, a investitori se od nje brane tako što ulažu sredstva u investiciono zlato. Svi se generalno u kriznim situacijama oslanjaju na zlato - napominje berzanski analitičar.
Centralne banke su prošle godine nastavile da kupuju zlato žestokim tempom. Prema podacima Svetskog saveta za zlato, godišnja potražnja bila je 5% manja u odnosu na veoma jaku 2022. godinu, ali je sa ukupno prodatih 4.448 tona bila i dalje izuzetno velika. Kina je tokom prošle godine bila ubedljivo najaktivnija kada je u pitanju kupovina zlata. Snabdevanje su drastično povećali i Singapur i Poljska.
Najveće svetske rezerve zlata imaju Sjedinjene Američke Države, koje prema poslednjim informacijama raspolažu sa 8.133 tone. Nakon njih, najviše zlata poseduje Nemačka, koja raspolaže rezervama sa oko 3.352 tone.
Slede Italija sa 2.451 tone i Francuska sa 2.436 tona. U prvih deset zemalja sveta po rezervama zlata su Rusija sa 2.333 tone, Kina sa 2.235, Švajcarska sa 1.040 tona, Japan ima 84, Indija 804, dok Holandija raspolaže sa 612 tona zlata.


Glas javnosti/ R02S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR