Glas Javnosti

KUVARI, BARMENI, MENADŽERI...Primamljive plate mame na kruzere, ni godine nisu prepreka za ovaj posao

Društvo
Autor: Glas javnosti

Rad na brodovima i kruzerima vraća se u regularan tok, pa se očekuje da će ovogodišnja sezona biti vrlo uspešna, a samim tim i potreba za radnicima veća.

Rad na kruzerima primamljiv je mnogim ljudima iz Srbije, a postoje dve opcije - angažman na rečnom brodu, što podrazumeva blizinu kuće, jer se putuje po Evropi, zbog čega se sve više kandidata odlučuje upravo za ovu varijantu, dok kao prednost prekookeanskih brodova kandidati izdvajaju činjenicu da se obilaze udaljene destinacije, koje su mnogima zanimljivije. 

Plata od 2.000 do 4.000 evra

Dragan Živković iz agencije “Feron” kaže za Euronews Srbija da kompanije traže pojačanje i da je mnogo pozicija i dalje otvoreno. 

"Zbog primamljive plate koja je u rasponu od 2.000 do 4.000 evra, a može biti i veća i mogućnosti putovanja Evropom dok se stiče jedinstveno iskustvo i uživa u pozitivnom radnom okruženju, naši ljudi se neretko odlučuju za rad na rečnom brodu. Profil prosečnog radnika je osoba koja je timski igrač, komunikativna, vedrog duha i voli da putuje. Uglavnom su to profesionalci iz polja ugotiteljstva ili turizma, u kasnim dvadesetim ili ranim tridesetim godinama, sa prethodnim iskustvom na kopnu na poziciji za koju apliciraju, a to su kuvari, konobari, barmeni, menadžeri restorana, sobarice, menadžeri hotela”, navodi Živković. 

Zaposlenima je obezbeđen smeštaj i hrana dok traje ugovor, životno osiguranje, plaćeni odmor svaka dva meseca, pa u agencijama tvrde da su njihovi mesečni troškovi dok traje ugovor svedeni na minimum. 

"Sve kompanije najveću potražnju imaju za kuvarima svih profila – od asistenta, junior kuvara, chef de partie, sous chef do executive chef. Zapošljavamo sobare i sobarice, barmene i barmenke, bar menadžere, SPA osoblje, fitnes trenere pa neretko i muzičare", priča sagovornik Euronews Srbija. 

U pitanju su uglavnom sezonski poslovi, što znači da se radi najčešće od marta do decembra, a ako kompanija ima i zimsku sezonu, ugovori uglavnom traju do januara. Kruzeri plove evropskim rekama, najčešće Rajnom, Majnom i Dunavom, ali i Senom i Dourom, a tačna ruta zavisi od broda. To je za mnoge mlade prilika da vide gradove koji se nalaze na obalama ovih reka, ali u agencijama kažu da ni za starije kandidate godine nisu prepreka za ovu vrstu posla. 

Koje uslove kandidati moraju da ispune? 

Osnovni uslov za rad na brodu je da je kandidat napunio 18 godina, da govori engleski ili nemački jezik i da ima minimalno prethodno radno iskustvo ili sertifikat spremnosti za rad na poziciji za koju se prijavljuje.  

"Diplome se traže kuvarima, SPA osoblju, fitnes trenerima. Naravno, bitni su i spremnost na rad u timu i multikulturalnom okruženju. Poslednjih godina, zbog porasta turista sa nemačkog govornog područja na rečnim kruzerima, svako ko govori jezik i ima iskustva kao hotel direktor, menadžer restorana, recepcionar ili konobar, odmah će naći posao. Imperativ u procesu selekcije je da procenimo kandidata koji je timski igrač, voljan da radi i napreduje", navodi Živković. 

Nivo poznavanja jezika koji se zahteva zavisi od toga da li se aplicira za poziciju koja podrazumeva direktnu komunikaciju sa gostima, pa je tako najveće znanje traži od onih koji konkurišu za pozicije kao što su recepcija, hotel menadžer, konobar, barmen, a niže znanje jezika potrebno je za kuvare, poslastičare ili sobare. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR