Glas Javnosti
posta

"Bratske" CENE GORIVA u Mađarskoj: Subvencionisane cene goriva važe i za vozače iz Srbije

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Kako dailynewshungary.com piše srpski i slovenački vozači imaju povlašćene cene goriva na mađarskim pumpama, odnosno izuzeti su od povećanih cena koje važe za strane voače prema odluci koja je stupila na snagu u petak.

To znači da vozači automobila iz Srbije i Slovenije mogu da toče benzin i dizel po subvencionisanim cema od 480 forinti (1,22 evra) po litru, koje važe za Mađare.

Kako se objašnjava u tekstu, ovo izuzeće za Srbiju i Sloveniju je učinjeno jer je u tim zemljama takođe na snazi odluka vlasti o ograničenju cena goriva, koje važe i za mađarske vozače, a ne samo za domaće.

Portal dodaje da će lista zemalja koje su izuzete od odluke mađarske vlade o povećanoj ceni goriva za strance biti objavljena u uredbi ministra za spoljne poslove.

Pored toga, dailynewshungary navodi, pozivajući se na portal Blik, da je slovenačko Ministarstvo ekonomije 10. maja ograničilo maloprodajnu cenu eurosupera 95 na 1,56 evra, a veleprodajnu na 1,54 evra, dok maloprodajna cena evrodizela iznosi 1,67 evra, a veleprodajna oko 1,65 evra.

U Srbiji, vlada takođe na mesečnom nivou ograničava maloprodajne cene goriva, pri čemu nedeljeno vrši njihovu korekciju, piše dalje u tekstu i dodaje se da litar eurosupera u našoj zemlji košta trenutno oko 1,53 evra, a da je maloprodajna cena evrodizela 1,71 evro.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR