Glas Javnosti

Zvanično počela igra „Uzmi račun i pobedi 2024“

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prijave u nagradnoj igri s fiskalnim računima važe od danas a prvo izvlačenje stanova je 11. maja

Prijava za nagradnu igru "Uzmi račun i pobedi 2024" počela je danas, a nagradni fond ovog kruga obuhvata 10 stanova u Beogradu, ukupne vrednosti od 1,9 miliona evra, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija.

Vlada Srbije, uz podršku NALED-a, pokreće prvi krug ovogodišnje nagradne igre "Uzmi račun i pobedi 2024“ koji će biti održan od 25. aprila do 8. juna, a prvo izvlačenje biće 11. maja uz prenos uživo na prvom programu Radio televizije Srbije.

Umesto slanja fiskalnih računa u kovertama, građani pravo učešća ostvaruju registrovanjem putem mobilne aplikacije "Uzmi račun i pobedi", koju je razvila Poreska uprava Srbije. U aplikaciju se potom ubacuju kodovi sa računa, skeniranjem ili ukucavanjem broja s fiskalnog odsečka.


U nagradnoj igri Uzmi račun i pobedi 2024 učestvuju svi fiskalni računi dobijeni za ostvarene kupovine počevši od 1. januara 2024. Fiskalni računi koji su izdati pre ovog datuma, kao i svi fiskalni računi koji su poslati za prethodnu nagradnu igru nemaju pravo učešća u novom ciklusu.

Ovogodišnji ciklus donosi i jednu novinu za bezgotovinska plaćanja - unosom u aplikaciju, svaki račun dobija jedinstveni alfanumerički kod, a ukoliko je na računu zabeležen bezgotovinski način plaćanja (karticom, instant i dr), dobija se i još jedan, dodatni kod. Svi dodeljeni kodovi učestvuju u javnim izvlačenjima.

Pravo učešća u prvom i svakom narednom izvlačenju imaju fiskalni računi uneti do 12 časova na dan izvlačenja. Oni računi koji su registrovani nakon toga ili koji nisu izvučeni u emisiji, imaju pravo učešća u narednom izvlačenju.

Izvlačenje dobitnog koda obavlja se izvlačenjem kuglica iz bubnja u kome se nalazi šest setova sa brojevima od 0 do 9. Izvučeni šestocifreni broj (prva kuglica predstavlja prvu cifru broja, druga drugu i tako do šeste kuglice). Nakon izvlačenja numeričkog dela, uvidom u sistem se utvrđuje koja kombinacija slova je mogući dobitak i u zavisnosti od toga se pristupalo se izvlačenju slovne kombinacije, da bi na kraju sjedinjenje dva, odnosno tri slovna i šest numeričkih karaktera dalo jedinstveni dobitni kod.

  • Prvo izvlačenje je 11. maj 2024 - jednoiposoban i dvosoban stan u Beogradu.
  • Drugo izvlačenje 18. maj 2024 - kednoiposoban i dvosoban stan u Beogradu.
  • Treće izvlačenje 25. maj 2024 - dva trosobna stana u Beogradu.
  • Četvrto izvlačenje 1. jun 2024 - Dva trosobna stana u Beogradu.
  • Peto izvačenje 8. jun 2024 - trosoban i četvorosoban stan u Beogradu.

Aplikacija u svim prodavnicama

Aplikacija "Uzmi račun i pobedi" dostupna je u Google Play,  Apple i Huawei prodavnicama, a u igri učestvuju računi sa QR kodom izdati na teritoriji Republike Srbije u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji, ne stariji od 1. januara 2024, bez obzira na vrednost.
Pravo učešća imaju svi punoletni građani sa prebivalištem ili boravištem u Republici Srbiji, a procedura registracije za učešće je vrlo jednostavna.


Svaki građanin, pored svog, u aplikaciji može da otvori još četiri naloga primera radi za članove svoje porodice što će olakšati  starijim osobama i drugim licima kojima je potrebna pomoć s novom tehnologijom, da  učestvuju u nagradnoj igri.  

Važno je obratiti pažnju na to da je reč o vrsti računa „Promet-prodaja“ (oznaka se nalazi u gornjem delu računa, iznad spiska kupljenih proizvoda ili usluga).

Aplikacija će svakom učesniku poslati obaveštenje da li je uspešno uneo račun i neće dozvoljavati registraciju istog računa više puta. Takođe, učesnici će moći da ostvare uvid u sve svoje skenirane račune putem aplikacije, tako da ne moraju da čuvaju račune u papiru.

Sva pitanja o nagradnoj igri građani će moći da postave kontakt centru koji će voditi NALED, putem mejl adrese kontakt@uzmiracun.rs. Кao i do sad, najvažnije informacije o „poreskoj lutriji“ i suzbijanju sive ekonomije biće dostupne na nacionalnom portalu www.uzmiracun.rs .


Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR