Glas Javnosti

ZORANA SE OPET SAKRILA: Draži su joj zagađivači iz RIO TINTA od GRAĐANA SRBIJE!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je posle jednog odgovora, kojim je odlučila da udostoji našu redakciju, ponovo zanemela i to nad činjenicama stručnjaka.

Redakcija “Glasa javnosti” je pre tačno deset dana ministarki Mihajlović poslala odgovor na zaključak ministarstva, na čijem je čelu, a u kojem se, između ostalog, tvrdi da “Studija uticaja eksploatacije na životnu sredinu nije usvojena, odnosno da Ministarstvo zaštite životne sredine Studiju nije odobrilo, kao i da smatraju da u ovom momentu nije konstruktivno iznositi nepotvrđene činjenice i time unositi konfuziju u javnost”.

U našem odgovoru iznesene su isključivo činjenice, na koje ministarka ovaj put, nije imala komentar.

Obratili smo se lično ministarki i njenom kabinetu, a očekivali smo da će i ovaj put stići neki odgovor – prevarili smo se.

- Vaši zaključci se ne poklapaju sa onime što smo videli i čuli tokom dvodnevnog skupa u SANU na temu projekta Jadar.

Skup su organizovala tri odbora SANU: Akademijski Odbor “Čovek i životna sredina”, Akademijski odbor za materijale i Odbor za hemiju. Potpisnici pisma koje Vam je upućeno su ujedno i predsednici pomenutih odbora.

Potpisnici pisma su i sekretar i zamenik sekretara Odeljenja hemijskih i bioloških nauka SANU, koje je najrelevantnije za procenu zagađenja nastalog usled eksploatacije i prerade litijuma i uticaja na čoveka i životnu sredinu.

Verujem da se slažete da je za pitanja zagađenja životne sredine koja se tiču projekta Jadar mišljenje Odeljenja hemijskih i bioloških nauka relevantnije od mišljenja odeljenja koja se bave umetnošću, pisanom reči, istorijom ili društvenim naukama. Stoga Vas molim da našoj redakciji, ali i široj javnosti obrazložite Vaše tvrđenje „da je u pitanju stav neznatnog dela Akademije, koja inače ima više od 200 članova“.

Foto: Youtube

Ovo je veoma važno, jer tako obrazlažete Vaš odgovor o neprihvatanju rezultata skupa u SANU - pošto se radi o - po Vašoj proceni „neznatnom delu“ Akademije.

Nije poznato da je u našoj političkoj praksi jedan ministar i potpredsednik Vlade (i profesor na privatnom univerzitetu), napisao i potpisao tako nešto. Da li „većinu“ u SANU sa kojom „želite razmenu iskustava i ideja“ o zagađenju životne sredine čine naši eminentni pesnici, slikari i filozofi?

Isto važi i za ugledne profesore i naučne radnike sa Univerziteta koji nisu članovi SANU, koji su izrazili ogromne rezerve i sumnju u transparentnost projekta Jadar i istinitost tvrdnji kompanije Rio Tinto.

U Vašem dopisu takođe stoji da Ministarstvo zaštite životne sredine nije usvojilo Studiju uticaja na životnu sredinu (za projekat Jadar).

Za javnost Srbije je izuzetno važno zbog čega pomenuta Studija nije odobrena - mada sada prvi put čujemo da je uopšte i bila na ocenjivanju.

Morate znati da se svako štimovanje i sakrivanje činjenica koja se tiču stanja i kvaliteta životne sredine po Ustavu, Zakonu i potpisanom Arhuskom konvencijom smatra krivičnim delom.

Stoga Vas molim da nam posebno objasnite na šta ste konkretno mislili kada ste napisali da „u ovom momentu nije konstruktivno iznositi nepotvrđene činjenice i time unositi konfuziju u javnost“. Da li to znači da će se Studija uticaja štimovati u tajnosti kako bi se sakrile sve slabosti tehnoloških i drugih rešenja, da bi se onda uz veliku podršku medija na brzinu sprovela tzv. „javna rasprava“. Nemojte samo molim Vas sada izbegavati odgovore prenoseći sva pitanja dalje na ministarku za zaštitu životne sredine gospođu Vujović - ovo Vas pitam kao potpredsednicu Vlade.

Poštovana gospođo Mihajlović, nadam se da ste svesni toga da je ovo velika politička, ali i svaka drugu odgovornost time što - bez obzira na upozorenja SANU, naših najeminentnijih naučnika i ogromne većine stručne javnosti - insistirate na tome da Vlada Republike Srbije implementira ovaj projekat- stoji u odgovoru “Glasa javnosti”.

Ispred činjenica koje je iznela naša redakcija stoje sktručnjaci koji su sve vreme uz naš portal pratili dešavanja i pomagali u otklanjanju nedoumica.

U cilju rešenja koje bi građanima Srbije donelo zdravlje i mir naša redakcija poziva Ministarstvo rudarstva i energetike, na čelu sa ministarkom Zoranom Mihajlović da razmisle pre svoje konačne odluke ili objasne kako je moguće, eventualo, ne napraviti ekološku katastrofu.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR