Glas Javnosti

Zorana Mihajlović: Današnji dan je tužan dan za sve žene u SAD i čitavom svetu, zbog ukidanje prava na abortus

Društvo
Autor: Glas javnosti/beta.rs

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da je današnji dan tužan dan za sve žene u SAD i čitavom svetu, zbog odluke Vrhovnog suda SAD da ukine pravo na abortus na saveznom nivou.

- Nažalost, nije me iznenadila odluka Vrhovnog suda u SAD o zabrani abortusa, jer mesecima unazad slušamo nazadne stavove u javnosti kako pravo na abortus treba da se ukine. Ako se to desilo u SAD, kako da nas ne
zabrine pitanje, a šta očekivati u drugim, manje demokratskim društvima", navela je Mihajlovićeva u pisanoj izjavi.


Prema njenoj oceni, žene u Americi danas imaju manje slobode nego što su imale njihove majke.

"Pravo za koje su se žene izborile pre 50 godina olako je bačeno niz vodu i ovo nam samo još jednom potvrdjuje koliko su ženska prava osetljiva i podložna kršenju. I ne samo da je reč o napadu na demokratiju i vrednosti savremenog društva, ovo direktno ugrožava živote i zdravlje žena", kazala je Zorana Mihajlović.

Kako je navela, na primeru Poljske se pokazalo da žena umire jer joj nije dozvoljeno da abortira iako to ugrožava njen život.

"Ovakvi potezi ne treba da nas obeshrabre, naprotiv, naša borba za društvo jednakih mogućnosti, u kojem sve gradjanke i gradjani imaju jednake uslove i jednaka prava da žive, rade i razvijaju se biće još jača. To dugujemo ženama koje su se borile pre nas a pre svega generacijama koje tek dolaze", zaključila je Mihajlovićeva.

Vrhovni sud SAD danas je ukinuo pravo na abortus na saveznom nivou, dok je nekoliko američkih saveznih država odmah iskoristilo priliku da zabrani dobrovoljni prekid trudnoće na svom tlu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR
od KRAJISNIK u 25.06.2022 03:20:47 h
     0 
VJERUJES LI TI U BOGA IDIOTKINJO ABORTUS JE UBISTVOAKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP