Glas Javnosti

POVREDE MOGU BITI STRAVIČNE: Šta učiniti ako dođe do povreda prouzrokovanih petardama ili drugom pirotehnikom?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Nalazimo se u prazničnom periodu i uprkos apelima policijskih organa da se ne koriste pirotehnička sredstva, zloupotrebe su česte, posebno među maloletnicima.

Lekari svake zime imaju slučajeve povreda prouzrokovanih petardama najteže su kada su deca u pitanju. Rakete i druga pirotehnička sredstva često izazivaju požare, a opasni mogu biti i praznični ukrasi i gasni kotlovi.

O tome kako izbeći povrede, požare i sve druge probleme vezane za ovo doba godine u Studiju 4 HRT-a govorili su dečji hirurg Rok Kralj i vatrogasni zapovednik Slavko Tucaković.


„Pirotehnika nije za decu i u slučaju njihove upotrebe potreban je nadzor roditelja. Njime treba da rukuje neko ko zna kako da se njime pravilno rukuje. Najčešće povrede su opekotine, ali u većini slučajeva hospitalizacija nije neophodna. Međutim, ako se radi o maloj djeci i nepažljivom rukovanju, ppovrede dovode do amputacije prstiju i slično“, rekao je dr Rok Kralj, dječji hirurg sa zagrebačke Klinike za dečje bolesti.

Šta učiniti ako dođe do povrede?

Ako dođe do nezgode, povređenima se mora pružiti prva pomoć pre odlaska u bolnicu. Kralj kaže da je to najčešće ruka ili lice.

Ako se radi o ruci, na povređeno mesto treba staviti vlažnu gazu sa velikim brojem zavoja i potom pozvati hitnu pomoć.

Međutim, ukoliko dođe do amputacije, amputirani deo treba staviti u gazu, a zatim u dve kese sa vodom i ledom na temperaturi od četiri stepena, u slučaju da postoji mogućnost replantacije oštećenog ekstremiteta.

Takođe, važno je i vreme dolaska, a replantacija bi trebalo da se izvrši u roku od 12 sati, rekao je dr Kralj.


Šta prouzrokuje požar?

Paljenjem otvorenog plamena iznutra, neproverene borove lampice i drugi ukrasi dovode do požara“, upozorio je Slavko Tucaković.

„Nepažljivo odlaganje pepela i petardi u kante takođe dovodi do požara i opasnih posledica, a pepeo je potrebno odlagati u metalne kante dok se potpuno ne ohladi“, istakao je Tucaković i dodao da vatrogasni putevi u gradovima moraju biti slobodni kako bi vatrogasci stigli i pomogli u slučaju nezgode.

Tucaković upućuje preporuku gradonačelnicima koji organizuju vatromet u centru grada da se obeleži i ogradi mesto gde je to dozvoljeno. Mnogi gradovi su to uradili.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR